Зеленський запропонував доопрацювати концепцію / Фото president.gov.ua

На засіданні Національної ради реформ, яке відбулося під головуванням президента України Володимира Зеленського, було представлено концепцію реформи приватизації.

Як йдеться в повідомленні прес-служби Офісу президента, в Україні у державній власності перебувають 3,6 тис. підприємств.

"Кожне п’яте – збиткове, заборгованість щодо зарплати в таких структурах становить 2,9 мільярда гривень. За п'ять місяців 2020 року завдяки приватизації до бюджету перераховано 500 мільйонів гривень, оголошено понад 800 аукціонів", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко зазначив, що у 2020 році вдвічі збільшено кількість учасників приватизаційних аукціонів. Фонд розробив інтернет-магазин, у якому розміщено інформацію про приватизацію.

Читайте такожРада включила до порядку денного третьої сесії законопроект про вдосконалення виборчого законодавства

Також Сенниченко повідомив, що за участю Фонду державного майна підготовлено комплексний законопроект, який має зафіксувати процедуру передачі об’єктів у приватну власність, покращити процедуру приватизації та забезпечити її інституційну спроможність.

Рішення про передачу об’єктів для приватизації має ухвалювати Кабінет міністрів, якщо орган управління не має обґрунтованих причин залишити об’єкт у своїй власності, борги об’єкта перевищують 50% вартості активів, об’єкт використовується неефективно або не за цільовим призначенням чи перебуває в податковій заставі.

Також під час засідання було обговорено пропозиції щодо угоди про визнання винуватості, яка має розвантажити роботу судів і забезпечити невідворотність покарання. Президент вважає цю ідею не готовою до реалізації, тому запропонував доопрацювати відповідний законопроект.

Як повідомляв раніше УНІАН, посол Євросоюзу назвав основні реформи, які Україна має провести у цьому році. Українська влада має належним чином впровадити земельну та освітню реформи, а також реформу ринку праці.