Ілюстрація / REUTERS

У Швеції засудили голосування за поправки в Конституцію Російської Федерації в окупованому Криму, які передбачають «обнулення» президентських термінів Володимира Путіна і дають йому змогу ще двічі балотуватися на посаду президента після 2024 року.

Як повідомили УНІАН у прес-службі МЗС України, сьогодні перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова зустрілася з послом Королівства Швеція в Україні Тобіасом Тибергом.

Читайте такожБританія не визнає "голосування" за поправки Путіна в окупованому Криму

Відео дня

Зокрема, Джапарова висловила сподівання, що головування Швеції в ОБСЄ у 2021 році посилить міжнародну взаємодію для звільнення Криму. Співрозмовники також обговорили мілітаризацію Росією Кримського півострова, яка становить серйозну небезпеку для Європи.

Своєю чергою, посол Швеції засудив Росію за проведення так званого «голосування» щодо поправок до Конституції РФ на тимчасово окупованій території України. Він також наголосив, що Швеція засуджує використання Росією окупованих територій для внутрішньоросійських процесів.

Також Тиберг відзначив зусилля української влади у здійсненні системних реформ та підтвердив наміри Стокгольма продовжувати взаємодію у сфері гендерної рівності, децентралізації та підтримки розбудови можливостей надання адміністративних послуг.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня в РФ відбулося основне голосування щодо поправок до Конституції. Внесення змін до Конституції президент РФ Володимир Путін ініціював у січні. Тоді ж він заявив, що поправки мають бути схвалені всенародним голосуванням, хоча закон цього не вимагав.

Зміни до Конституції РФ передбачають «обнулення» президентських термінів Путіна - після прийняття поправок він зможе балотуватися ще на два терміни після 2024 року.

Для набрання поправками чинності необхідно, щоб їх схвалили більше половини учасників всенародного голосування. Явка значення не має - на відміну від референдуму, де потрібно, щоб на дільниці прийшли більше половини виборців.

Раніше Путін, коментуючи поправку до Конституції РФ, яка в разі ухвалення дасть йому право балотуватися на новий термін, заявив, що інакше «років через два замість нормальної роботи на багатьох рівнях влади» розпочнеться «рискання очима» в пошуках можливих наступників.