Рютте активно підтримує Україну / фото European Union

У четвер, 3 жовтня, до Києва прибув новий генеральний секретар Північноатлантичного альянсу (НАТО) Марк Рютте.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, в рамках свого візиту Рютте вже зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським. Вони провели спільну прес-конференцію з представниками ЗМІ, на якій очільник Альянсу подякував українському лідеру за запрошення.

"Це мій п'ятий візит до України відтоді, як Росія почала повномасштабне вторгнення в лютому 2022-го року. Разом ми відвідували Харків, Одесу, і, звісно, провели безліч зустрічей тут, у Києві", - сказав він.

Президент нагадав, що Україна потребує зняття заборони на використання далекобійної зброї по території Росії. За його словами, без цього дозволу нам не вдасться зупинити країну-агресора:

"Коли вона руйнує позиції наших бійців, їм треба зберегти своє життя, бо вони набагато важливіші, ніж будь-які забудови. Це наші люди, це громадяни України. І тому дуже правильно, що вони відходять і можуть зберегти себе заради держави і заради своєї служби. Це абсолютно правильні кроки. Тому ми так просимо дати нам можливість зупиняти Росію тією чи іншою зброєю, дати дозвіл, дати відповідні системи".

Рютте очолив НАТО 

Як повідомляв УНІАН, екс-прем'єр Нідерландів обійняв нову посаду 1 жовтня. Він змінив на посаді Єнса Столтенберга, який керував Альянсом протягом десятиліття. 

Рютте також підтримує зняття заборони на далекобійні удари по військових цілях на території Російської Федерації, однак покладає ухвалення цих рішень на лідерів країн Заходу.

Вас також можуть зацікавити новини: