Арахамія критикує високі ставки банків під час коронакризи / Фото УНІАН

Нардеп і голова фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія одним із мінусів у роботі голови правління Нацбанку Якова Смолія вважає те, що під час коронакризи українські банки видали бізнесу дуже мало кредитів під низькі відсотки.

Про це Арахамія заявив в прямому ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1". 

"Я був, можливо, одним з учасників так званого політичного тиску на Якова Васильовича. Але якщо так це можна назвати. Це була велика нарада, де були присутні всі ключові міністри, голови комітетів у президента в Офісі. І, власне кажучи, там обговорювали порядок денний на наступний тиждень, основні питання. Перед цим до нас приїжджала ціла група підприємців, які, в принципі, бастували. Кажуть: "Ви по телевізору нам розповідаєте казки, говорите про якісь дешеві кредити 5-7-9". Нацбанк рекордно низьку ставку облікову анонсує 6%. Нормальні люди, бізнесмени розуміють, що під 6% можна взяти, додати якісь адміністративні витрати плюс ризики, наприклад, 3-4%. Під 9, максимум під 10 напевно можна отримати", - сказав Арахамія.

Відео дня

Натомість у банках пропонують набагато вищі кредитні ставки, а також висувають жорсткі вимоги до позичальників.

Читайте такожВідставку глави НБУ Смолія депутати розглянуть вже завтра – Арахамія

"При цьому вони приходять в будь-які банки, в банках їм кажуть або 25-30, дуже великі ставки, пред'являють абсолютно необґрунтовані, на їхню думку, вимоги до позичальників, і доводять, банки самі кажуть: "Ми не можемо, тому що Нацбанк створив такі критерії для оцінки ризиків, що нам вигідніше вам відмовити в кредиті, ніж видати кредит", - заявив нардеп.

Арахамія сказав, що до Смолія як до менеджера ставиться "дуже позитивно". 

"І дійсно, коли низька інфляція - це досягнення і це добре. Просто, на мій погляд, вони не переключилися ментально через те, що це все та ж стара команда. На початку у них було завдання зачистити банківський сектор, все стабілізувати, максимізувати золотовалютні резерви. Це завдання вони виконали. Зі втратами, без втрат, не важливо - виконали. Але тепер час переключити програму", - сказав Арахамія.

Нині світ входить у коронакризу.

"Для того, щоб виживати в коронакризі, центральні банки інших країн, ЄС роблять якусь контрольовану емісію для того, щоб оживити якимось чином різні індустрії. Це перше. Всі вони стимулюють кредитування комерційними і державними банками. Коли я запитав у Якова Васильовича, скільки за місяць по "5-7-9" видали кредитів, він сказав з гордістю: "Ми вийшли на велику потужність - 45 кредитів". Я спочатку не зрозумів, подумав це за годину або за хвилину. Запитав за скільки це часу, він сказав, що за місяць. І він у це вірить, що це вже все, ми вийшли на передові темпи. А в країні бізнесів кілька мільйонів", - наголосив нардеп. 

Як повідомляв раніше УНІАН, рішення голови Національного банку України Якова Смолія подати у відставку шле тривожний сигнал і може загрожувати незалежності центрального банку, йдеться в заяві спікера у закордонних справах і політиці безпеки в Європейській службі зовнішніх зв'язків Петера Стано.