Януковича визнали винним у державній зраді / фото УНІАН

Суд визнав екс-президента Віктора Януковича винним за трьома статтями Кримінального кодексу та засудив до 13 років позбавлення волі.

Як передає кореспондент УНІАН, щойно Оболонський райсуд Києва завершив виголошення вироку Януковичу у справі про державну зраду.

Читайте такожМіністру оборони часів Януковича оголошено підозру в держзраді

Відео дня

“Суд ухвалив Януковича визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України, та призначити йому покарання: за ч. 1 ст. 111 - у вигляді 13 років позбавлення волі, за ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 — у вигляді 12 років позбавлення волі. За сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим визначити Януковичу остаточне покарання у вигляді 13 років позбавлення волі”, - сказано у резолютивній частині вироку.

Крім того, суд визнав Януковича невинуватим та виправдав за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України) у зв’язку з недоведеністю у його діях обвинувачуваного складу кримінального правопорушення.

Термін покарання Януковича обраховуватиметься з моменту його затримання.

Також суд постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати на проведення експертиз у сумі 98 тис. 561 грн.

Крім того, згідно з вироком, майно Януковича залишається під арештом.

Вирок набуває законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не буде подано. Якщо ж така скарга буде подана, й апеляційний суд не скасує дане рішення, то воно набуде законної чинності після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Також суддя Владислав Дев’ятко, який виголошував резолютивну частину документа, додав, що вирок може бути оскаржено шляхом звернення до Київського апеляційного суду впродовж 30 днів з дня проголошення вироку.

Як повідомляв УНІАН, прокуратура звинувачувала Януковича у державній зраді, пособництві представникам влади Росії в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни, тобто в злочинах, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України.

29 червня 2017 року колегія Оболонського райсуду Києва задовольнила клопотання сторони обвинувачення про спеціальне судове провадження у справі Януковича.

Прокурори просили суд призначити Януковичу покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.