Лайчак під час візиту до Москви у лютому порушить питання створення і започаткування миротворчої місії на Донбасі \ фото ОБСЄ/Альфред Купперс

Чинний голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі, міністр закордонних справ і з європейських питань Словаччини Мирослав Лайчак у лютому в рамках візиту до Москви порушить перед російською владою питання розгортання реальної миротворчої місії на Донбасі.

Читайте такожГоловуюча в ОБСЄ Словаччина заявляє про необхідність терміново урегулювати кризу в Україні

Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін сказав журналістам у Сєвєродонецьку за підсумками зустрічі чинного голови Організації з безпеки і співробітництва в Європі, міністра закордонних справ і з європейських питань Словацької Республіки Мирослава Лайчака з представниками Луганської ОДА.

Відео дня

Як заявив Клімкін, Лайчак під час візиту до Москви у лютому порушить питання створення і започаткування миротворчої місії на Донбасі. «Мирослав, який наступного місяця буде у Москві, для нього питання реальної місії буде одним із основних, оскільки він прекрасно розуміє - можна робити певні практичні кроки, але рішення можна досягти тільки шляхом ефективної місії», - наголосив Клімкін.

«Я багато разів казав, ми можемо говорити про будь-які варіанти і опції, але легітимізувати окупацію і використати окупований Донбас як поштовх до російської моделі федералізації України Росії аж ніяк не вдасться», - додав міністр.

Разом з тим глава МЗС України заявив, що «навіть представники ОБСЄ, які працюють в тому числі на мінському майданчику, вийшли з пропозицією створити спільну місію ООН і ОБСЄ».

«Ця спільна місія повинна мати - вони все прекрасно розуміють - військовий компонент, поліцейський компонент і міжнародну адміністрацію. Це зрозуміло абсолютно всім», - наголосив Клімкін.

При цьому він сказав, що Росія намагається перед виборами в Україні маніпулювати і втручатися у внутрішню політику країни і впливати на майбутні вибори.

Також Клімкін сказав, що були вироблені пропозиції для Словаччини в рамках її головування в ОБСЄ у 2019 році.

«Ми зараз сформували пакет конкретних пропозицій, що словацьке головування спробує зробити саме зараз, що є ключовими політичними пунктами. Дуже важливо, і в цьому ми згодні, посилити СММ. Звичайно, посилити людський потенціал, посилити СММ технічно. Потрібні і нові камери, потрібні нові дрони, які Росія постійно збиває, а саме ці дрони бачили російські конвої», - заявив Клімкін.

Також він додав, що дуже важливо забезпечити, аби спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ мали доступ до всієї території окупованого Донбасу, і до ділянки державного кордону з Росією, яку уряд України наразі не контролює.

"Ми говорили про те, що Спеціальна моніторингова місія - оскільки її мандат розповсюджується на всю територію України - має працювати і для окупованого Донбасу, і для окупованого Криму. Це буде тема його розмов в Росії", - наголосив Клімкін.

Крім того, глава МЗС України сказав, що існують практичні питання щодо того, як саме допомогти СММ фінансово і технічно.

Клімкін додав, що Лайчак має розуміння в контексті того, що треба, аби покращити роботу СММ.

У цьому зв'язку глава МЗС України заявив, що зараз опрацьовується питання надання СММ нового обладнання. "ОБСЄ отримає нові камери, які будуть краще фіксувати обстріли, на порядок краще. ОБСЄ буде більш ефективно використовувати дрони, і є логіка, яким чином буде здійснюватися ефективне патрулювання, і тут ви прекрасно розумієте, що потрібен доступ. Без такого доступу і політичного тиску це не буде працювати", - заявив Клімкін.