Росія щодня закидує українську територію бомбами та ракетами / фото УНІАН

Україна не знаходиться у надзвичайно сейсмічно активній зоні, тому великих землетрусів у нас не повинно бути, однак потужні вибухи від "прильотів" впливають на будівлі в радіусі 300-400 м аналогічно землетрусу у 5-7 балів. 

"Україна не знаходиться в такій надзвичайно сейсмічно активній зоні, тому великих землетрусів в Україні не повинно бути. Хоча є приклади землетрусів до 5-6 балів", - розповів доктор фізико-математичних наук, геофізик, сейсмолог Дмитро Гринь в ефірі Київ24.

За словами Гриня, найбільший землетрус який кияни принаймні відчували – це був 1977 рік, це було десь 3-4 бали.

Відео дня

"В Україні ми лише відчуваємо землетруси, які знаходяться в районі Румунії - зона Вранча. Найбільшу загрозу землетруси у Вранчі несуть для тих територій України, що ближче до Румунії: Чернівецька, Хмельницька, Львівська області найбільше будуть відчувати поштовхи. Ми маємо також Кримський півострів, який теж час від часу дає свою сейсмічну небезпеку. Це вже Одеська область відчуватиме. Нагадаю, у Криму у 1927 році був дуже потужний землетрус, який призвів до руйнувань. Фактично пройшло 100 років, тому тут можливий великий, досить потужний землетрус, принаймні сейсмологи очікують", - зауважив Грань.

Він нагадав, що у 1927 році на півострові був землетрус 6,7 балів. 

"Сейсмологи завжди оперують статистикою. Якщо землетрусу не було 100 років, то він вже має бути. З 1927 року пройшло фактично 100 років і землетрусів сильних не було. Отже сейсмологи говорять, що можливий землетрус потужний", - пояснив науковець.

Разом з тим, за його словами, наразі в Україні почали вивчати вплив прильотів російських ракет та бомб, що супроводжуються великими вибуховими масами - 400-500 кг. 

"В радіусі 300-400 метрів від споруди будинки отримають такі самі потужні поштовхи, тобто аналог землетрусу. Але локального, місцевого характеру. Тут можна говорити і про 6, і про 7 балів. Це вже новий напрямок досліджень вчених - вплив оцих великих вибухових мас на конкретні споруди, що знаходяться в зоні ураження 300-400 метрів. Локально там фактично генеруються хвилі, які наближаються до землетрусу 5, 6, а то і 7 балів", - підкреслив Грань.

Останні землетруси

Як повідомляв УНІАН, 16 вересня в Румунії стався землетрус магнітудою 5,3 бала, який відчули у Болгарії, Молдові. Про поштовхи повідомляли й українці, зокрема мешканці Одеси та Миколаєва. 

В обласному центрі Одещини поштовхи відчувались близько о 17:42. Жителі міста повідомляли, що в їхніх помешканнях трусилися меблі, "дзвенів" посуд, по карнизах "їздили" штори. Як повідомив мер Одеси Геннадій Труханов, про пошкодження чи постраждалих у місті інформація не надходила.

При цьому у Головному центрі спеціального контролю повідомили, що землетрус також стався на Тайвані. Джерело землетрусу знаходилось на узбережжі острова Тайвань, на глибіні 21 км. За класифікацією землетрусів відноситься до "сильних". 

Вас також можуть зацікавити новини: