Зима цього року може бути суворою / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Цього року зима в Європі та Північній Америці може бути суворою через слабкий полярний вихор. Про це пише The Watchers.

Згідно з аналізом Андрія Фліса з Severe Weather Europe (SWE), протягом останніх двох тижнів жовтня прогнозується істотне збільшення глибини снігу від Сибіру до Північної Америки. Це раннє накопичення снігового покриву може мати значні наслідки для майбутньої зими в північній півкулі.

Як повідомляється, накопичення снігу в жовтні може порушити стабільність полярного вихору, який впливає на погодні умови в середніх широтах.

Відео дня

"Дестабілізований полярний вихор збільшує ймовірність зимових погодних порушень у таких регіонах, як Сполучені Штати, Канада і Європа. Зокрема, більший сніговий покрив у північній півкулі восени може призвести до більш нестійких систем зимового тиску, що може призвести до більш суворих холодів і збільшення снігопадів", - пише видання.

Полярний вихор, який простягається від Арктики до середніх широт, змінюється за силою і формою протягом сезону. Коли ця система слабшає, це може спричинити значні зміни в погодних умовах. Слабкий полярний вихор часто дозволяє холодному полярному повітрю спрямовуватися на південь. Це може призвести до суворих зимових умов у США і Європі.

Як повідомляється, зараз сніговий покрив над Євразією перевищує 10 мільйонів квадратних кілометрів. Це третій за величиною показник за останні 20 років. "Це швидке зростання снігового покриву, що перевищує норму для цієї пори року, є критичним індикатором потенційних змін у зимовій погодній динаміці", - повідомляє видання.

Прогнози також показують, що швидкість стратосферного вітру може зменшитися в період з грудня по січень, що ще раз вказує на можливість ослаблення полярного вихору. Це ослаблення може спровокувати раптове стратосферне потепління (SSW) - явище, яке призводить до різких змін погоди.

За таким стратосферним потеплінням часто слідує колапс полярного вихору. Це може підготувати ґрунт для випадання снігу понад норму в Європі та на сході США, оскільки ослаблений вихор дозволить холодному арктичному повітрю проникнути глибше в ці регіони.

Зима в Україні - прогноз

За даними Укргідрометцентру, українцям потрібно бути готовими до будь-яких проявів погоди. Очікується, що теплих днів ставатиме дедалі більше, проте періоди похолодання теж будуть, просто вони траплятимуться дедалі рідше.

Синоптик Укргідрометцентру каже, що цього року зима в Україні не має бути суворою, погодні умови будуть м'якими.

Вас також можуть зацікавити новини: