Зміна клімату - це не тільки проблеми, але й нові можливості / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Через глобальне потепління українська аграрна галузь може отримати нові можливості. Зокрема можна буде вирощувати третій урожай зернових та висаджувати субтропічні культури. Про це в  інтерв’ю "Главкому" розповіла кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту НАН України Віра Балабух.

Сьогодні українські аграрії збирають два врожаї зернових – ярові саджають навесні та озимі, які висівають восени. Але поступово з'являється вікно для третього врожаю, каже метеоролог.

"Озимі зараз дуже швидко дозрівають, у деяких регіонах – на місяць раніше, ніж зазвичай. От після їх збирання і можна було б засівати третій урожай. Дехто з фермерів вже так і робить, висаджуючи гречку. Якщо її посадити в червні, після збору перших озимих, то на жовтень вона поспіє, оскільки вересень фактично став ще одним літнім місяцем", – зауважила Балабух.

Відео дня

За її словами, якщо поточні тенденції потепління клімату збережуться, то вже до кінця століття температурний режим, приміром, у Харкові, може бути таким, який є зараз у Криму. 

"І на умовній Тернопільщині можна буде вирощувати  субтропічні культури. Але все ж є одна велика проблема – у нас все ще залишається високою кількість вторгнень холодного повітря навесні", – розповіла метеоролог. 

Разом з тим вона зазначила, що в цьому питанні можуть допомогти селекціонери, які вже  вивели нові сорти теплолюбивих рослин, здатних виживати в умовах українського клімату.

Втім та ж таки зміна клімату може призвести до втрати культур, яким навпаки потрібен більш прохолодний клімат.

"На картоплю підвищення температури повітря впливає дуже сильно. В червні, коли картопля починає нарощувати масу, температура ґрунту повинна бути не надто високою, бо картопля просто "спечеться", тобто почне гнити. На українському півдні для вирощування картоплі вже зараз склалися несприятливі умови", – каже Балабух. 

За її словами, під загрозою також перебувають огірки та капуста, які потребують багато вологи. 

Кліматична ситуація в Україні

Як писав УНІАН, аномальне тепло у Києві б’є рекорди три дні поспіль. Напередодні у столиці зафіксували одразу два нових температурних рекорди.

Також  ми розповідали, що зимове "тепло" протримається в Україні до кінця січня. Вже з 1 лютого температура почне знижуватися.

Вас також можуть зацікавити новини: