Прийдешня зима в Україні обіцяє бути теплою / колаж УНІАН

Зима в Україні очікується досить тепла, але можливі затоки арктичного холоду, тобто зниження температури. Про це в коментарі УНІАН розповіла Віра Балабух, кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України.

Вона зауважила, що за попередніми прогнозами, зима в Україні очікується тепла. "Повторюється ситуація весни, дзеркально, коли на погоду Європи й України суттєво впливав Азорський антициклон. Тобто це процес більш характерний для літа. Судячи з тих розрахунків, які зараз є, він також буде впивати на погоду осені і зими цього року", - сказала метеоролог.

Так, завдяки цьому повітряні маси на територію України виходитимуть з району Середземного моря та Атлантики. "Ця водна поверхня зараз дуже прогрілася. І відповідно, повітря також буде теплим. І от цей додатковий адвективний чинник буде сприяти тому, що у нас загалом температура повітря може бути вищою взимку", - пояснила Балабух.

Відео дня

Крім того, на погоду впливає і парниковий ефект. "Завдяки цьому ефекту у нас температура повітря взимку найбільше підвищилася… Плюс циркуляційний чинник. Тож можемо сподіватися на те, що і цей прогноз справдиться - стосовно теплої зими", - сказала експерт.

Водночас, зауважила вона, метеорологи в усьому світі говорять про ризик для цієї зими через маловивчене явище - різке стратосферне потепління. Так, від цього та ряду інших факторів залежатиме те, чи прориватиметься до України арктичне повітря. Так, Балабух зазначила:

"Зима також поки що очікується теплою. Але можливі затоки арктичного холоду".

Метеоролог уточнила, що влітку в Україні спостерігалося аномальне тепло, а початок осені також достатньо спекотний і нехарактерний для осінньої погоди. "Жовтень також, ми бачимо, що дуже ймовірно буде досить теплим… І надалі очікується, що і наступні місяці також можуть бути аномально теплими. Тобто йдеться про зимові місяці", - сказала вона.

Стосовно можливих короткочасних затоків арктичного повітря, тобто зниження температури, експерт пояснила, що якщо загальна фонова температура буде досить високою, то навіть це зниження температури не призведе до сильних морозів.

Дивний полярний вихор над Антарктидою затримав відкриття озонової діри - що відомо

Як зазначає видання LiveScience, за даними вчених, раптові потепління в Антарктиді могли затримати появу озонової діри, яка з'являється над замерзлим континентом щороку.

Потепління вплинуло на вихор вітрів, відомий як південний полярний вихор, а він, своєю чергою, вплинув на утворення озонової діри.

Вас також можуть зацікавити новини: