Літо в Україні ставатиме тривалішим і спекотнішим / фото Pixabay

Цього року метеорологічне літо в більшості областей України тривало з середини травня і аж до першої декади жовтня. У майбутньому таке довге та спекотне літо стане нормою для нашої країни. Про це в інтерв'ю 24 Каналу розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України Віра Балабух:

"Тривале і спекотне літо, яке ми спостерігали цьогоріч, вочевидь досить скоро стане нашою новою кліматичною нормою".

Вона стверджує, що тривалість спекотного сезону в Україні зростатиме: літо починатиметься раніше і триватиме довше.

Відео дня

Причиною такої ситуації експерт називає цілу низку чинників. Наприклад, це парниковий ефект, через який температура повітря на нашій планеті підвищується.

"За даними Всесвітньої метеорологічної організації, концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягла максимуму за 800 тисяч років", - каже Віра Балабух.

За її словами, збільшення сонячної активності, яка в жовтні досягла максимуму, також сприяло підвищенню температури повітря.

Цьогоріч у вересні та на початку жовтня в Україні також було аномально тепло через потужний антициклон і тепле повітря, яке заходило до нас із субтропіків.

Екстремальна спека в Україні цього літа

Літо 2024 року в Україні було особливо спекотним. Наприклад, на півдні Херсонщини, Миколаївщини та в окремих районах Криму липнева температура сягнула значень +28,0...+28,8 °С, які раніше жодного разу не фіксувалися на території України в будь-якому іншому місяці.

"Подібні показники середньомісячної температури є нормою в таких містах, як Джакарта, Сінгапур, Мумбаї, Маніла, та в інших населених пунктах, розташованих в екваторіальному та субекваторіальному поясі!" - каже синоптик Ігор Кибальчич.

За його словами, липень 2024 року увійде в історію як один із найспекотніших і найсухіших у нашій країні.

Вас також можуть зацікавити новини: