Вночі 8 жовтня в Україні бачили полярне сяйво / колаж УНІАН, фото t.me/odessa_infonews, t.me/u_now

Сьогодні вночі, 8 жовтня, в Україні можна було побачити полярне сяйво.

Зокрема, місцеві Телеграм-канали повідомляють, що рожеве сяйво в небі бачили в Одеській та Івано-Франківській областях.

У мережі також з'явилися знімки цього красивого явища.

Відео дня

Північне сяйво в Україні

Нагадаємо, у травні цього року українці також могли спостерігати рідкісне рожеве полярне сяйво. Тоді незвичайне для нашої країни природне явище спостерігали, зокрема, жителі Чернігівської області та Сумської областей.

Учені кажуть, що цей рік один із найкращих для появи полярного сяйва за останні 20 років. Пов'язано це з активністю Сонця, оскільки цього року наше світило досягне піку.

Полярне сяйво - це природне явище, що виникає, коли частинки сонячного вітру стикаються з магнітним полем нашої планети. Ці заряджені частинки проникають у верхні шари атмосфери і взаємодіють з атомами газу, що і викликає світіння. У результаті на небі з'являються красиві світлові смуги і спалахи, часто в зелених, рожевих і фіолетових тонах.

Полярне сяйво найчастіше спостерігається в полярних областях - в Арктиці (північне сяйво) і Антарктиці (південне сяйво). Однак через активність Сонця цього року полярне сяйво траплятиметься частіше, воно буде інтенсивнішим і може поширюватися на нижчі широти, ніж зазвичай.

Вас також можуть зацікавити новини: