В Україні досі спостерігається запилення  повітря / фото УНІАН

З Каспійської низовини до України перемістився пил, імлу від якого можна побачити у багатьох містах України. Пилової бурі поки що не спостерігалося, хоча вони могли бути на Луганщині. Про це в коментарі "Українському радіо" повідомила синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха. 

Ближче до вихідних, за її словами, ситуація має покращитися.

"Наскільки тривалим це буде?.. Якщо погодні умови складаються так, що в нас повітря саме з південного сходу, то поки що до п'ятниці, тобто, практично тиждень таке запилене повітря може бути по території України".

Вона зауважила, що цей розподіл пилу дуже нерівномірний. Все залежить також від опадів, які можуть бути. І звичайно саме надходження пилу не може бути рівномірним, однаковим по всій території.

"Тому ми бачимо таке хвилеподібне надходження. Але поки що до п'ятниці в нас зберігається така тенденція, що час від часу повітря може бути більш запиленим. Але сподіваємося, що вже не в такій концентрації, як було на початку тижня", - додала синоптикиня.

Вона розказала, що років 30 тому збільшилося висадження насаджень і зрошення ґрунтів, і пилових бур по південному сходу стало менше. Однак війна вносить свої корективи.

"Із супутникових знімків ми могли бачити, що саме на кордоні з Луганщиною був досить інтенсивний осередок пилу і, скоріш за все, там це було саме у вигляді бурі. Такої інтенсивності як в пустелях вона навряд чи була, але десь саме так і виглядає полова буря", - повідомила Птуха.

Запиленння в Україні - деталі

Наприкінці вересня у багатьох областях України почалося запилення. Зокрема, про небезпеку попередила Київська Держадміністрація.

За прогнозом Укргідрометцентру, у східних, північних, Полтавській та Дніпропетровській областях очікується найбільша концентрація пилових частинок.

Вас також можуть зацікавити новини: