В Україні досі спостерігається велика кількість пилу у повітрі / колаж УНІАН, фото УНІАН, скріншот з відео

Ситуація із запиленістю в Україні покращиться лише на вихідних та не по всій Україні. Про це повідомили в Українському гідрометцентрі

Синоптики уточнили, що наразі з запиленістю атмосфери в Україні зберігається все та сама ситуація, що й з початку тижня.

Вони нагадали, що запиленість надходить до нас хвилями, тому концентрація запиленості різна, і бувають періоди із меншим вмістом пилу. Наприклад, 2 жовтня, коли весь пил в основному переміщувався на Чорне море, і саме зараз, як видно із супутникових знімків, атмосфера тут найбільш замутнена. А оскільки сьогодні переважає південне та південно-східне перенесення, також і з акваторії Чорного моря, пил, що накопичився там учора виносить на територію України і він поступово шириться небом над нашою країною, пояснюють синоптики й додають:

"Ситуація покращиться лише на вихідних, коли прийде атмосферний фронт з дощами і свіже повітря з заходу".

Втім, за прогнозами, південно-східний регіон лишиться без дощів, тому ситуація там залишатиметься без змін.

Також в Укргідрометцентрі додали, що якість повітря локально погіршує й дим, що стелиться від пожеж в екосистемах. 

Запиленість в Україні - деталі

З кінця вересня у багатьох областях України спостерігається імла - це пил, що прийшов до нас з Каспійської низовини. Зокрема, цей дрібний пил осідає у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях.

Лікар радить українцям по максимуму обмежити провітрювання приміщень, робити вологе прибирання, а також носити маски й промивати дихальні шляхи фізіологічним сольовим розчином.

Вас також можуть зацікавити новини: