У листопаді в Україні вже ймовірний сніг / фото picjumbo.com

В перших числах листопада може утворитися циклон, який принесе дощ, подекуди з мокрим снігом. Про це під час брифінгу розповіла Наталія Птуха, речниця Українського гідрометеорологічного центру.

Вона розповіла, що поточне зниження температури в Україні спричинене приходом антициклону, надходженням холодної повітряної маси з північних широт.

"У більшості регіонів України зараз відчутне зниження температури і також заморозки. Заморозки у нас в нічні години І-го і ІІ-го рівнів небезпечної. Це означає, що як на ґрунті, так і в повітрі вони можуть бути. Ось ці найближчі дві ночі у нас будуть досить інтенсивні ці заморозки", - сказала експерт.

Відео дня

Птуха додала, що може йтися про 0...-5 градусів у різних регіонах України. Оминуть заморозки хіба що південний схід України в найближчу ніч. Але надалі заморозки не очікуються лише на узбережжі морів, йдеться про ніч на 20 жовтня.

"Починаючи з третьої декади жовтня в нас певне підвищення температури все ж таки може бути. Принаймні десь з 22 числа буде певна зміна конфігурації баричних утворень на території України і, відповідно, вже буде зміна повітряних мас", - сказала вона.

Так, синоптик додала, що не йдеться про якісь дуже відчутні зміни, але очікується, що вже не буде нічних заморозків, а якщо вони і будуть, то лише на поверхні ґрунту і досить локально.

Нічна температура буде тоді утримуватися вже трішки вище: +2...+7, до +8. А денна з 22 жовтня у більшості регіонів буде +11...+16 градусів. "Тобто, в принципі, для жовтня це досить комфортні показники температури", - розповіла Птуха.

Водночас наприкінці жовтня вже будуть певні перебудови синоптичних процесів через надходження атмосферних фронтів. "Але починаючи, як зараз є погода, і принаймні до 30 числа у нас буде утримуватися погода без опадів і свіженьке повітря. Зараз - прохолодне, навіть із заморозками. Потім трішечки воно буде теплішати", - сказала експерт.

На запитання, коли очікувати на сніг у різних регіонах України, не враховуючи Карпати, де сніг вже випав, синоптик зазначила, що в найближчій перспективі не очікуються такі опади, щоб утримувався тривалий сніговий покрив:

"До кінця жовтня взагалі в нас без опадів. А якраз таки в перших числах листопада вже буде зміна синоптичної ситуації і там дійсно може на території України, за розрахунками, які є на сьогодні, утворитися циклон. І він може вже принести опади принаймні змішаної фази: це, тобто, дощ, подекуди з мокрим снігом".

Говорячи про опалювальний сезон, Птуха зауважила, що в останні роки він скоротився на 10-15 днів, зокрема тому що восени початок опалювального сезону відтерміновується через продовження теплого періоду.

Погода в Україні - прогноз на вихідні

Як повідомляв УНІАН, синоптикиня Наталка Діденко заявила, що на вихідних в Україні очікується холодна погода з туманами та заморозками, а подекуди - дощами.

За її словами, дощі можуть пройти у Луганській, Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській областях та в Криму. На решті території 19 та 20 жовтня переважатиме суха погода із сонячними проясненнями. Утім, у західній частині країни будуть тумани зі зниженням видимості до 300-500 метрів. Вночі заморозки - повсюди, окрім південного сходу України.

Вас також можуть зацікавити новини: