Тижеднь в Україні буде спекотним / фото pixabay.com

Цього тижня Україна стане другою найспекотнішою країною Європи, повідомили в Українському гідрометеорологічному центрі.

Синоптики зазначають, що температурні показники в Україні співпадатимуть з Середземноморськими країнами. Так, температура в Україні сягатиме тих же показників, що в Італії та Греції, +30...+34 градуси. А у південній частині, центральних та східних областях температура сягатиме +37 градусів. 

"Проте, Україна в даний період не є найспекотнішою -  в Іспанії очікується +40 градусів. Але спека в Іспанію прийшла із Сахари, а от в Україну розпечене повітря надходить з іншого сухого гарячого регіону - з Аравії. Саме аравійське повітря завжди приносить найспекотнішу погоду в наш регіон. Поширюючись з південного сходу, воно накриває майже всю країну, трішки не дотягуючись до наших західних кордонів, та не поширюючись далі - у західну та північну Європу. Тому західний регіон України має дещо нижчі температури - до 30 градусів", - повідомили в Укргідрометцентрі. 

Відео дня

Там також додали, що саме через вітер з Аравії, в Україні хвиля спеки триватиме ще й цього тижня. А показники температури перевищуватимуть норму. 

"Чим довше утримується хвиля спеки - тим менше охолоджуються поверхні забудов, бетон та асфальт протягом ночі, тому з кожним днем комфортність сприйняття температур, що по-суті не змінюються, погіршується, особливо в умовах міста. А в регіонах, де прогнозуватимуться короткочасні дощі спека поєднуватиметься із вологою, створюючи ефект парнику і задухи. Важливо не перегріватись, уникати прямих сонячних променів та охолоджуватись, п'ючи достатню кількість води", - додали синоптики.

Погода в Україні

Напередодні синоптик Ігор Кібальчич повідомив, що цього тижня у центральних, південних та східних областях очікується аномально спекотна та суха погода. Водночас у західній частині України та у деяких північних областях атмосферні фронти призведуть до короткочасних дощів із грозами та деякого зниження температури.

За інформацією Українського Гідрометцентру, цього року температура в липні буде перевищувати норму. Щодо опадів, то їх за місяць випаде 37-95 мм, а в Карпатах, на Прикарпатті та у Рівненській області місцями буде 101-170 мм, що в межах норми.

Вас також можуть зацікавити новини: