Гурт відомий своїми чуттєвими та неймовірними піснями / скріншот Instagram

Легендарному українському гурту "Океан Ельзи" 12 жовтня виповнилося 30 років. За час існування колективу музиканти стали відомі не лише в Україні, але й в усьому світі. Вони стали справжнім символом української музики за кордоном.

"Океан Ельзи" був заснований у Львові у 1994 році вокалістом Святославом Вакарчуком, гітаристом Павлом Гудімовим, бас-гітаристом Юрієм Хусточкоб та барабанщиком Денисом Глініним.

У 2001 році до гурту "Океан Ельзи" приєднався талановитий український музикант, піаніст та композитор Дмитро Шуров. Він став клавішником колективу і зробив вагомий внесок у створення альбому "Суперсиметрія", випущеного у 2003 році. Ця платівка стала знаковою не лише для гурту, а й для всієї української музичної сцени, отримавши статус двічі платинової — вперше в історії України.

Відео дня

Період з 1998 по 2004 рік вважається "золотим складом" "Океану Ельзи", коли гурт досягнув небувалого успіху і став одним із найвпливовіших вітчизняних рок-колективів. Саме в цей час "Океан Ельзи" створив низку культових пісень, які й досі залишаються улюбленими серед шанувальників.

"Океан Ельзи" / Скріншот Instagram

У 2014 році "Океан Ельзи" з нагоди 20-річчя  відіграв концерт у київському НСК "Олімпійський". Виступ тривав понад 3 години. На концерт прийшло понад 70 тисяч глядачів, і він став найбільш масовим в Україні.

За час свого існування "Океан Ельзи" випустив 10 студійних альбомів "Там, де нас нема", "Янанебібув", "Модель", "Суперсиметрія", "Gloria", "Міра", "Dolce Vita", "Земля", "Без меж", "Той день", а також англомовний альбом "Lighthouse".

Океан Ельзи / Скріншот Instagram

Серед найвідоміших пісень гурту "Все буде добре", "На небі", "Я так хочу", "Вставай", "Више неба" тощо.

Як виникла назва колективу

Бенд має цікаву історію, як і його назва. Учасники колективу мали декілька варіантів, як назвати гурт. Вони прагнули створити незвичну та запам'ятовувану назву, яка б не мала конкретного значення, але викликала асоціації з чимось великим, романтичним та загадковим.

Артисти були точно впевнені, що в назві повиннно бути слово "океан". Для них це слово символізувало щось велике та безкрає. А друга частина була вигадана випадково. Але жіноче імʼя Ельза додало назві мелодійності та певної казковості.

Океан Ельзи / Скріншот Instagram

Сам Вакарчук у 1995 році зазначав, що вони з колегами хотіли, аби назву колективу розуміли і в Україні, і за кордоном.

"По-перше, ми хотіли, щоб космополітична була така назва. Тобто, щоб ім'я можна було зрозуміти так само у Франції, як в Україні. Це саме чомусь не українське ім'я. А чому саме таке ім'я — бо гарне співзвуччя слів, як на нашу думку", - ділився тоді Святослав.

Нагадаємо, раніше Святослав Вакарчук вперше прокоментував облаву ТЦК на концерті "Океану Ельзи" в Києві. Поліція та співробітники ТЦК після виступу музикантів влаштували масову перевірку документів та затримання деяких чоловіків.

Вас також можуть зацікавити новини: