Експерт розповів, що робити, якщо ваш партнер віддалився від вас / фото: ua.depositphotos.com

Під час спільного проживання закохані пари починають відчувати "синдром сусіда по кімнаті". У такому стані пари, швидше за все, відчувають сильний емоційний розрив, вони живуть як співмешканці, проте їм не вистачає близькості, яка так важлива у здорових стосунках. Про це розповідає американський психолог, доктор філософії Марк Треверс для видання Forbes

Експерт назвав три способи, як саме може проявлятися "синдром сусіда по кімнаті" та як розпізнати його ознаки у ваших стосунках з партнером. 

Ви живете абсолютно різними життями

Пари, які зіштовхуються із цим синдромом, ймовірно, будуть мати різні хобі, розпорядок дня та кола спілкування. Спочатку це може стати тривожною ознакою, але реальні проблеми можуть початися, коли партнери будуть проводити мало часу разом, крім виконання щоденних обов'язків, вважає Треверс. 

Відео дня

Психолог, посилаючись на дослідження 2020 року, зауважив, що пари, які активно приділяють час один одному, мають вищий рівень взаєморозуміння. 

"Однак це стосувалося лише тих пар, які вже мали якісні стосунки, що приносили задоволення. Якщо фундамент стосунків хиткий або нереалізований, ці інвестиції можуть не призвести до збільшення щастя - можливо, саме тому деякі пари, які застрягли в синдромі сусіда по кімнаті, не відчувають піднесення від спільного проведення часу", - пояснив Треверс. 

Тому доктор філософії радить подумати, коли ви востаннє по-справжньому були задоволені компанією свого партнера, не відволікаючи на інші справи та не відчуваючи почуття обов'язку. Якщо вам важко пригадати цей момент, тоді варто звернути увагу, наскільки холодними один до одного ви могли стати. 

Ви рідко буваєте близькими

Любовна або сексуальна близькість має важливе значення для здорових стосунків, проте коли вона починає бути рутинною або якщо бажання взагалі немає, то обидва партнери відчувають себе роз'єднаними. 

"Секс може здаватися обов'язком, а не моментом пристрасті, а маленькі жести - тримання за руки, обійми чи поцілунки - можуть здаватися відштовхуючими чи непотрібними", - підкреслює Треверс. 

У дослідженні 2019 року, яке опубліковане в журналі Personality and Individual Differences, йдеться про те, що пари, які підтримують сильний інтимний потяг одне до одного зазвичай мають повноцінніше та краще сексуальне життя. 

"Тобто, коли партнери справді хочуть одне одного на фундаментальному, емоційному та фізичному рівні, їхнє сексуальне життя залишатиметься яскравим, активним і взаємно приємним. Однак, коли це бажання згасає, може виникнути і більш глибоке емоційне відсторонення", - додає психолог.

За словами експерта, близькість це не лише про секс. Вона навпаки помітніша у маленьких проявах вашої любові та турботи одне про одного, до прикладу, обійми після довгого дня або поцілунок на прощання перед роботою. 

Ви мало говорите на різноманітні теми

Спілкування є основою будь-яких стосунків, тому його дефіцит може призвести до того, що пари почнуть ставати більш віддаленими. Проте пари з синдромом сусіда по кімнаті не лише уникають складних розмов, вони зазвичай взагалі ні про що не розмовляють одне з одним. 

"Пари з синдромом сусіда по кімнаті можуть не бачити сенсу розпитувати одне одного про те, як пройшов день, або ділитися своїми думками чи почуттями. Насправді вони можуть взагалі не спілкуватися - ймовірно, тому, що їм більше немає про що говорити. А без відкритого, вдумливого чи навіть просто веселого діалогу вони незабаром почуватимуться як емоційно, так і соціально обділеними", - попереджує психолог.

За словами Треверса, про важливість щирого та відкритого спілкування для підтримки здорових стосунків йдеться у дослідженні 2021 року. У ньому автор зазначає, що ефективне спілкування "ґрунтується на принципі відкритості до іншого та щирості".

"Іншими словами, відкритість одного партнера породжує відкритість іншого. Але коли ця щирість зникає, стосунки можуть здаватися порожніми; вони можуть більше не відчувати емоційної безпеки або зв'язку, не кажучи вже про те, що у них є щось спільне або чим вони можуть поділитися один з одним", - додає доктор філософії.

Інші поради психологів

Раніше експерт розповів, як не довести шлюб до розлучення. Він наголосив, що проблеми, які ведуть до розлучення, можуть здаватися драматичними, наприклад, невірність або фінансові труднощі.

Також експертка зі стосунків розповіла, як жінці зрозуміти, що вона подобається чоловіку. За її словами, гарною ознакою цього може бути його "непрохане хвилювання".

Вас також можуть зацікавити новини: