Коли садити часник на зиму у 2024 році / ua.depositphotos.com

Озимий часник садять багато господинь і в цій справі немає нічого складного. Але важливо вгадати правильний час для посадки: щоб часник не проріс до початку заморозків, які потім можуть його погубити. Давайте розбиратися, на які прикмети потрібно орієнтуватися і коли садити часник на зиму в Україні за місячним календарем у 2024 році.

Коли садити часник на зиму в Україні

Як уже говорили, час посадки озимого часнику - один із найголовніших чинників. Календар у цій справі не допоможе, потрібно дивитися за погодою. Зазвичай посадку часнику на зиму проводять за 2-3 тижні до перших заморозків. У середній смузі це приблизно кінець вересня - середина жовтня, але якщо осінь стоїть тепла, то терміни ці зсуваються.

Коли садити часник на зиму в Україні за місячним календарем у 2024 році

Деякі городники при посадці часнику також орієнтуються на місячний календар.

Відео дня
  • Коли в жовтні садити часник на зиму: 5, 6, 7, 10, 11, 18, 19, 27, 28, 29 числа.
  • У листопаді 2024: 2, 3, 6, 7, 8, 15, 24, 25, 29, 30 числа.

Вважається, що часник найкраще садити, коли Місяць перебуває у знаках Скорпіона, Козерога, Тельця і Діви.

Як садити часник на зиму в Україні

Часник найкраще садити на грядках, де до цього росли томати, огірки, бобові, а також рання капуста, кабачки і гарбузи. Після картоплі та цибулі висаджувати часник не радять - є ризик, що він "підхопить" хвороби своїх попередників. Також не слід садити овоч туди, де нещодавно вносили гній - бадилля в часнику виросте красивим, а головки будуть крихкими.

Як правильно садити часник на зиму:

  • грядку напередодні потрібно скопати, можна удобрити - наприклад, вносять по 10 кг перегною, 2 склянки попелу й 1 склянку крейди на 1 кв. м, часник любить ґрунт із нормальною або зниженою кислотністю;
  • дати грядці постояти, можна кілька разів полити, щоб осів ґрунт - інакше посаджений часник пірне глибше, ніж слід, і може знизитися врожайність;
  • деякі городники також проливають грядку під часник 1%-м розчином мідного купоросу (1 ст. л. купоросу на 10 л води), а потім прикривають плівкою.

Зубчики часнику для посадки потрібно вибрати тільки найбільші та найздоровіші - їх з метою дезінфекції також на добу замочують в 1%-му розчині мідного купоросу.

Як глибоко садити часник на зиму

На грядці потрібно зробити лунки - за 10 см одна від одної, відстань між рядами часнику має бути 20-25 см.

Садять часник на глибину 3-5 см, можна садити і глибше, до 15 см, але це лише в разі, якщо посадка випадає на кінець серпня-початок вересня, щоб овоч не встиг прорости. Вдавлювати зубчики в ґрунт не варто - досить просто розкласти в лунки і засипати.

Мульчують грядки торфом, ялиновим гіллям, листям, але в теплих регіонах цього не роблять.

Раніше ми розповідали, коли садити цибулю на зиму у 2024 році.

Вас також можуть зацікавити новини: