Курник потрібно правильно підготувати до зими / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Підготовка теплиць і городу до приходу зими - це далеко не всі роботи, які повинен виконати хороший господар зі своїми володіннями. Окрема розмова стосується птахів - УНІАН з'ясував, чим утеплити курник на зиму і що ще потрібно в ньому зробити.

Як підготувати курник на зиму - перевіряємо вентиляцію

Перше, про що потрібно подумати - годівниця, поїлка і виносні гнізда. І годівниця, і поїлка мають бути абсолютно чистими і продезінфікованими, а виносні гнізда поміняти на внутрішні.

Також важливо розуміти, який обігрів зробити в курнику взимку - всі птахи переживатимуть холод всередині приміщення, тому саме всередині має бути якісний обмін повітря. Переносний варіант пташника на зиму точно не підійде, тому запам'ятовуйте, як облаштувати курник на зиму з точки зору обігріву:

Відео дня
  • поставити в даху припливну трубу максимально далеко від гнізд;
  • розмістити витяжну трубу прямо над сідалом;
  • переконатися, що з торців кожної труби є засувки з поворотом.

Температура в курнику взимку має бути вищою за 15 градусів за Цельсієм. У разі, якщо ви допустите переохолодження, то кури нестимуть менше яєць, а то й зовсім припинять це робити.

Насест найкраще зробити у вигляді гладкого бруска, до гнізд провести драбинку. Причому врахуйте, що кількість гнізд має бути в 2 рази меншою, ніж курей. Годувати курей взимку потрібно 2 рази на день, але так, щоб трохи їжі залишалося і на ніч.

Що стелити курям взимку? Птахи прекрасно зимують на глибокій підстилці, яку можна зробити з 1 кг вапна і 10 см соломи або тирси. Також відмінно себе зарекомендували суміші, у складі яких є торф.

Корисна порада: можна розставити по кутах курника пастки від мишей і щурів, інакше вони почнуть їсти чужий корм і нападати на курей. У жодному разі не варто використовувати ніякі народні засоби або родентициди, краще обійтися ультразвуковими пастками.

Чим утеплити курник на зиму зсередини

Перед тим як утеплити курник на зиму власноруч, підготуйтеся до того, що зусиль потребують усі частини курника - і стіни, і дах, і двері, і вікна. Для стін цілком підійде мінеральна вата або пінопласт, поверх якого можна розстелити металеву сітку, яка захистить від щурів.

Для утеплення даху зсередини можна використовувати будь-який матеріал з хорошою терморегуляцією, а поверх натягнути поліетиленову плівку. Двері не заборонено обшити старою ковдрою або килимом - курям цього буде достатньо. Усі щілини у вікнах необхідно закрити повстю і обтягнути вікна поліетиленовою плівкою.

Додатково варто купити в курник обігрівач, причому, з метою безпеки рекомендується брати конвектор з електронним термостатом і ставити потужність 1 кВт на 10 кв. м.

Як зробити освітлення в курнику взимку

Світло в курнику взимку має бути обов'язково мінімум 13 годин на день. В ідеалі використовувати люмінесцентні або світлодіодні лампи, або ж вкрутити лампочку на 60 Вт. Занадто яскраве світло робити не варто - птахів це дратує.

Враховуйте, що ламп у курнику має бути кілька - 1 Ватт на 1 м2 від площі приміщення. Також важливо навчитися поєднувати штучне і природне освітлення, це сприятливо позначиться на якості та кількості яєць, а також на здоров'ї курей.

Чим обробити курник перед зимою

Дезінфекція дуже важлива під час підготовки пташника до зими, інакше продукти життєдіяльності курей можуть стати рознощиками небезпечних захворювань.

Запам'ятовуйте, як і чим обробити курник восени:

  • звільнити приміщення від птахів;
  • прибрати сміття, пір'я, послід;
  • вичистити годівниці;
  • змити вапно зі стін.

Годівниці, миски, відра промити в розчині з додаванням соди, який готують у пропорції 200 гр порошку на 10 л води. Усі предмети, вимиті в цьому засобі, залишити сушитися на відкритому повітрі. Стеля, стіни, підлога і сідала краще обробити будь-яким спеціальним дезінфекційним засобом через розпилювач. Через 2-3 години змити звичайною водою і провітрити курник. Якщо не хочете брати "хімію", можете обробити пташник вапном або використовувати йодну шашку.

Вас також можуть зацікавити новини: