Експерт пояснив, як правильно підживлювати троянди в осінній період / колаж УНІАН з фото pixabay.com

Зараз актуальна тема підживлення троянд перед зимівлею - саме час попіклуватися про те, щоб рослина перенесла низькі температури. Для цього потрібно зробити кілька важливих кроків - коротко обрізати кущі, провести обробіток від шкідників та хвороб, утеплити кореневу систему, а також "підгодувати". Раніше було пояснено, як обрізати троянди після цвітіння, щоб вони пишно цвіли влітку повторно.

Ці квіти не бояться морозу, але їм може нашкодити морозний вітер. Якщо обмерзне стебло квітки - це нестрашно. Важливо, щоб була вкрита коренева система, наприклад, скошеною травою, ґрунтом чи корою. Крім того, рослину потрібно обробити інсектицидом та фунгіцидом. Детально про підживлення троянд розповів кореспонденту УНІАН експерт із садівництва, ландшафтний дизайнер Олександр Мельник.

Відео дня

Чим підживити троянди восени на зиму

Є декілька варіантів підживлення квітів - мінеральними добривами, водорозчинними добривами, а також народними засобами, зокрема, дріжджами.

В осінній період вносити у ґрунт під сам кущ троянд потрібно більше фосфору та калію, - саме ці мікроелементи зі складу міндобрив потрібні рослині, щоб підготуватися до зимівлі. Можна використати рідкі препарати - антистресові (біостимулятори) чи гранульовані добрива з найнижчою часткою азоту.

Суперфосфат для троянд восени теж використовується - це прості добрива, у яких міститься мінімум азоту та максимум калію фосфору та магнію. Такі добрива краще використовувати повесні, оскільки вони мають дати рослині хороший запуск та ріст.

Експерт додав, що підживлення троянд дріжджами також краще проводити навесні. Коли використовуються дріжджі, починається процес бродіння, виділяються речовини, які дають рослині максимально рости, і саме це потрібно у весняний період.

Найкраще добриво для троянд восени

За словами Мельника, найкращим для цих квітів є підживленням гранульованим добривом пролонгованої дії, яке має загальну назву Osmocote. Це найкраще добриво для троянд гранульоване, воно поступово розчиняється і працює у період від 3 до 6 місяців. Його просто застосовувати - треба спушити ґрунт й додати це підживлення. Потім землю знову спушують.

Як підготувати троянди до зими в Україні - важливі деталі

Восени квітку потрібно обрізати - спосіб обрізки залежить від виду рослини. Звичайні троянди обрізають на висоту 25-30 сантиметрів, а коли йдеться про кущові - треба видалити ті гілки, які переросли, задерев’яніли, оскільки там можуть розмножуватися різні шкідники та хвороби.

Після цього варто використати біостимулятори, а також зробити бакову суміш (треба змішати інсектицид та фунгіцид, які працюють за низьких температур) і внести мікроелементи. Ось це краще, аніж підгодівля троянд дріжджами. Потім треба прибрати з-під рослини опале листя та інші її рештки, оскільки на них можуть залишатися збудники хвороб. Наступний крок - укриття кореневої системи.

Коли востаннє підгодовувати троянди

Починати підготовку рослин до зими варто починати у 20-х числах жовтня. При цьому під час підживлення квітів треба орієнтуватися на погоду - головне, щоб температура не була нижче 10-15 градусів. Коли температура падає до 5-7 градусів вночі, то, як правило препарати, погано розчиняються та майже не працюють. Саме тому навіть найкраще добриво для троянд восени потрібно встигнути застосувати вчасно, щоб від нього було максимум користі.

Раніше УНІАН писав, що можна класти в компостну яму. Зокрема, у списку дозволених для компостування відходів є залишки овочів, фруктів, м'яса, солома, тирса, пташиний послід. 

Вас також можуть зацікавити новини: