Веном та Едді Брок завершують свою подорож "Всесвітом Людини-павука від Sony" / колаж УНІАН, фото Sony Pictures

24 жовтня 2024 року в український прокат вийшов пригодницький екшн "Веном: Останній танець" (Venom: The Last Dance), в якому репортер Едді Брок у виконанні брутального Тома Гарді та інопланетний симбіот Веном мають завершити свою спільну подорож. Чому це найкраща частина трилогії та що означають сцени після титрів фільму, читайте в огляді УНІАН.

Про що новий фільм

Події фільму відбуваються невдовзі після фіналу попередньої частини франшизи "Веном 2: Карнаж", що вийшла в прокат в ковідний 2021 рік, однак попри середні відгуки від критиків зуміла зібрати в прокаті солідні 500 з гаком мільйонів доларів.

Колись успішний репортер Едді Брок, чиє життя перевернулося догори дриґом після злиття зі смертоносним інопланетним симбіотом Веномом, після останніх подій у Сан-Франциско тепер переховується від американських спецслужб у Мексиці. Втім, схоже, ця незвичайна парочка все ж зуміла знайти спільну мову та навіть потоваришувати. Тож зараз вони проводять час, напиваючись у місцевих барах та періодично даючи прочуханки місцевим злочинцям (бо треба ж Веному щось їсти).

В самому початку фільму глядачам показують, власне, що такого наробили на своїй батьківщині симбіоти та чому вони були змушені тікати на інші планети. А також з'ясовується, що на них полює страшна сила, що загрожує не тільки їм, а й усьому всесвіту. Невдовзі на Землю прилітають гігантські кровожерливі монстри, які відкривають полювання на Венома та Едді.

Паралельно за парочкою ганяються спецпризначенці та науковці з "Зони 51". Тож герої змушені вирушити у мандрівку американською пустелею, щоб врятуватися від переслідувачів. Та згодом з'ясовується, що так просто їм не відбутися – Едді та Веном повинні прийняти доленосне рішення, яке стане їхнім останнім танцем.

Актори та персонажі

До головної ролі Едді Брока у фільмі повернувся Том Гарді ("Темний лицар повертається", "Шалений Макс: Дорога гніву", "Байкери", серіали "Гострі картузи", "Табу"). І, власне, цей брутальний красень знову став однією з головних окрас франшизи, чудово використовуючи і свої комедійні здібності.

Також у фільмі зіграли Чиветел Еджіофор ("Доктор Стрендж", "Марсіанин","12 років рабства"), якому дісталася роль генерала Рекса Стрікленда, який вперто вважає симбіотів загрозою людству, та Джуно Темпл ("Темний лицар повертається", "Роги", серіали "Тед Лассо", "Фарго"), яка втілила образ науковиці Тедді Пейн, яка займається вивченням симбіотів. Тим часом, Кларк Бако (серіали "Станція одинадцять", "Підкидьок") зіграла ще одного важливого для сюжету персонажа – вчену Седді "Крісмас".

Кадр з фільму "Веном: Останній танець" / фото Sony Pictures

Тим часом, гумору сюжету додав персонаж Ріса Іванса ("Молодий Ганнібал", "Рок-хвиля", "Kingsman: Початок", серіали "Елементарно", "Дім дракона") – дивакуватого хіпі та любителя прибульців Мартіна, який разом з родиною подорожує у фургоні до "Зони 51".

Водночас Енді Серкіс (франшиза "Володар перснів", "Чорна пантера", "Бетмен", серіал "Андор") з'явився у невеличкий ролі інопланетного суперзлодія Налла, який є творцем симбіотів та несе велику загрозу для всесвіту.

Крім того, у фільмі відбулося повернення кількох персонажів з попередніх частин. Зокрема, Стівен Ґрем ("Великий куш", "Це Англія", серіал "Північні води") повернувся до ролі Патріка Маллігана – поліцейського, який співпрацював з Едді та Веномом у попередній частині, але після контакту з Карнажем перетворився на симбіота.

Ну і куди ж без давньої знайомої Брока місіс Чен у виконанні Пеггі Лу – продавчині маленької крамнички, яка одна з небагатьох знає про існування Венома.

Про режисера

Зняла фільм колишня акторка Келлі Марсел, для якої це повнометражний режисерський дебют. До цього ж вона також написала сценарії до перших двох фільмів франшизи "Веном".

Також вона відома роботою над сценаріями до фільмів "Бронсон", "Порятунок містера Бенкса", "50 відтінків сірого" та "Круелла", а також над серіалами "Terra Nova" та "Підкидьок".

Сцена після титрів

Фільм має дві сцени після титрів, однак поки складно спрогнозувати, чи матимуть вони якийсь вплив на майбутнє "Всесвіту Людини-павука від Sony".

В першому ролику між титрами показується Налл, який явно задумує щось лихе. В ЗМІ вже з'являлися припущення, що він може стати новим центральним суперзлодієм кіновсесвіту та навіть зустрітися з Людиною-павуком у четвертій частині франшизи, в якій головну роль виконує Том Голланд.

Кадр з фільму "Веном: Останній танець" / фото Sony Pictures

Тим часом, друга частина в самому кінці титрів є скоріше комедійною, однак ми б радили її дочекатися.

Реакція на фільм

Перші реакції критиків на фільм скоріше позитивні – багато хто назвав його гідним фіналом франшизи та найкращою частиною з усіх трьох. Втім, пізніше середні оцінки на популярних кіноагрегаторах виявилися куди більш скромними (але все одно вищими, ніж у інших фільмів "Всесвіту Людини-павука від Sony" – 30% на Rotten Tomatoes у першого "Венома", 17% у "Мадам павутина" та 15% у "Морбіуса").

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,3 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 38% схвалення від критиків. Водночас на Metacritic кіноексперти оцінили його у 42 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Кадр з фільму "Веном: Останній танець" / фото Sony Pictures

Втім, ми б не радили вам сильно зациклюватися на оцінках критиків щодо "Венома" – вони загалом доволі суворі до фільмів з "Всесвіту Людини-павука від Sony", і часто розрив з глядацькими оцінками є колосальним. Наприклад, першого "Венома" публіка оцінила на Rotten Tomatoes у 80%, а другого – у 84%. Тож не виключено, що і третя частина широкій аудиторії сподобається.

Наш вердикт

Ми вирішили оцінювати третього "Венома" з позиції звичайного глядача, а не прискіпливого кінокритика, адже, з рештою, ми пишемо цей огляд для звичайних глядачів, які просто хочуть добре провести час.

Так от, попри певні кінематографічні огріхи, до яких могли б доколупатися поважні кінооглядачі та віддані фанати класичних паперових коміксів, фільм "Веном: Останній танець" є кумедним та динамічним "бадді-роуд-муві", в якому два друга потрапляють у спільну халепу та вирушають у подорож, щоб знайти з неї вихід.

Кадр з фільму "Веном: Останній танець" / фото Sony Pictures

При цьому у фільмі є чимало харизматичних персонажів на чолі з Едді Броком у виконанні чудового Тома Гарді, українська озвучка теж цього разу не підкачала.

Тож якщо вам сподобалися попередні частини "Венома" або якщо ви шукаєте видовищне та веселе кіно для того, щоб гарно провести вечір з друзями та попкорном, то можете сміливо йти до кінотеатру.

Загальна оцінка – 7 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найкращих серіалів жовтня 2024 року.

Марина Григоренко