Кадр з фільму "Учень. Історія Трампа" / фото Adastra Cinema

"Історія походження суперлиходія", "розповідь про те, як Дональд Трамп втратив залишки душі", "смішно, грубо, реалістично" – так характеризує західна преса скандальний байопік про молоді роки колишнього президента США, а нині – знову кандидата на посаду, Дональда Дж. Трампа. Незважаючи на погрози самого Трампа та його команди заблокувати вихід фільму в прокат та всіх причетних засудити, "Учень. Історія Трампа" (The Apprentice) все ж виходить у прокат у Штатах з 10 жовтня, в Україні та багатьох країнах Європи – з 17 жовтня.

Картина скандинавського режисера іранського походження Алі Аббасі торкається періоду становлення Трампа як популярної постаті в американському економічному і політичному житті в 1970-80-х роках, його шлюбу з першою дружиною Іваною Трамп – матір'ю Дона-мл., Іванки та Еріка Трампів. А головне – фільм розповідає версію подій того, яка навколо Трампа склався імідж "крутого" бізнесмена, до якого приклав руку скандальний республіканський юрист та консультант Рой Кон.

Вперше фільм за сценарієм політичного оглядача Гебріеля Шермана був показаний у конкурсній програмі Канського кінофестивалю, а головні ролі у стрічці зіграли зірка Marvel Себастіан Стен, Джеремі Стронг із "Спадкоємців" та Марія Бакалова, яка прославилася у другому "Бораті".

УНІАН разом з компанією Adastra Cinema розповідає, що варто знати про цей скандальний фільм перед його переглядом.

Про що нам розповідає "Учень. Історія Трампа"

"Учень" отримав свою назву не на порожньому місці. В оригіналі картина Аббасі називається "The Apprentice" (у перекладі – учень, підмайстер, початківець) – так само, як і популярне реаліті-шоу, яке у 2000-х привело Дональда Трампа на екрани телеканалу NBC у слот після щотижневого ефіру мегапопулярних "Друзів". В епоху буму реаліті-тв – скандальний, гучний Трамп став ідеальною фігурою для високих рейтингів. І якщо в шоу Трамп зображував себе ментором для новачків у бізнесі, то в житті він сам був "підмайстром" не лише для батька – бізнесмена Френка Трампа, а й для контроверсійної політичної постаті минулого століття – Роя Кона.

"Учень. Історія Трампа" стартує з подій 1973 року, коли на "Організацію Трампа" чекали серйозні юридичні неприємності. Френк Трамп був відомий як людина з поглядами, що межують з расистськими, і вперто боровся з чутками, що в молодості він був заарештований на мітингу Ку-Клукс-Клана. Так це чи ні – сказати зараз важко, але точно відомо те, що його організація звинувачувалася в утиску прав чорношкірого населення. Сам Трамп-старший мав за собою стійку репутацію "короля нетрів": основний бізнес сім'ї був у Квінсі, не Манхеттені, й вони володіли багатоквартирними будинками з дешевою орендою та не найкращими умовами життя. У 73-му прокуратура разом із правозахисниками пред'явила позов до Трампів, коли їхнє розслідування показало, що ті відмовляють переважній більшості афро-американців у здачі житла, незважаючи навіть на ідеальні кредитні історії, наявність роботи та відсутність судимості.

Нью-Йоркська преса була впевнена, що Трампи мають на руках програшну справу і юристи закликали визнати провину та сплачувати штрафи. Поки на сцену не вийшов Рой Кон – адвокат із дуже сумнівною репутацією та ще більш сумнівними знайомствами.

Кадр з фільму "Учень. Історія Трампа" / фото Adastra Cinema

"Загальновідомо, що саме Дональд Трамп найняв Роя Кона врятувати сімейний бізнес. Батько особливо не вірив у Дональда і загалом вважав, що його старший син, Френк, має очолити бізнес, але коли той вирішив стати пілотом – весь тягар упав на плечі Дональда. І той прийняв напевне правильне рішення для самого себе, і неправильне для всіх нас, – найняв Роя Кона. Кон не виграв справу, а змусив прокуратуру відмовитись від абсолютно обґрунтованого переслідування. Ходило багато чуток, як саме це сталося, і наш фільм пропонує лише один із варіантів", – ділиться з пресою сценарист Гебріель Шерман.

Хто ж такий Рой Кон? Як пише ВВС, саме цей скандальний юрист був прототипом адвоката Бернса в "Сімпсонах", прототипом лиходія в культових "Ангелах в Америці", а 2019-го про нього вийшло одразу два документальні проекти – "Хуліган. Боягуз. Жертва" та "Де ж мій Рой Кон?". Журнал Esquire називав його "злим Форрестом Гампом, який галопом промчав Америкою". Кон переслідував уявних і справжніх комуністів, публічно зневажав гомосексуалів, сам будучи гомосексуалом, представляв інтереси одночасно італійської мафії, майбутнього мільярдера та засновника Fox News Руперта Мердока, художника Енді Уорхола і, звісно, Дональда Трампа, який став його найбільш особистим й найбільш вдалим "проєктом". 

"Вся передісторія знайомства та скандальний позов – лише перші хвилин 15-20 фільму. Далі для нас було важливо показати, як Рой Кон заражає своєю небезпечною псевдофілософією молодого Трампа: завжди атакуй, ніколи не вибачайся, бреши, що не програєш. Важливо показати, як саме Трамп розпочав свій бізнес на Манхеттені й як отримав увагу преси – зі зв'язків Кона, брехні та субсидій, які, на думку Трампа, треба отримувати великому бізнесу, а не простим людям", – продовжував автор сценарію, – "Важливо було й показати, як у результаті "творець" втратив контроль за своїм "творінням".

Фільм також зачіпає і особисте життя молодого Трампа: знайомство з першою дружиною Іваною, їхній нещасливий шлюб та його родину, в якій вистачило власних скандальних сторінок.

"Нам було важливо збалансувати драму, комедію та сатиру. Вся ця історія вилилася в кошмар для Америки та світу, але сама природа Трампа не лише трагічна, а й глибоко сатирична – таким самим вийшов і фільм. Складно сприймати Трампа всерйоз, доки справа з ним не набуває серйозного обороту", – ділився на прес-конференції в Каннах з Variety режисер Алі Аббасі.

Творці фільму

Шерман написав сценарій фільму в 2019 році, але жодна велика студія не хотіла братися за проект: "Можна скільки завгодно кричати про те, який ліберальний та "продемократичний" Голлівуд, але за фільм справді ніхто не хотів братися. Ніхто не надсилав мені правки до сценарію, а просто ввічливо відхилили. Частково їх можна зрозуміти, адже в основному всі великі студії мають інший бізнес, або ж вони самі – частину конгломератів. Після того, як трампісти мстилися Діснею у Флориді (губернатор-республіканець увесь 2023 рік активно судився з парком Діснейленд у Флориді) – ніхто не хоче прямої конфронтації", – розповідав сценарист "Учня".

У результаті проект став незалежним фільмом, чиє фінансування збирали буквально "з миру по нитці", адже зйомки картини із зірками та ретро-епохою у кадрі завжди потребують витрат.

"Я задоволений фінальним результатом і, можливо, саме тому, що над фільмом не нависали десятки чиновників студії – він й вийшов цілісним та зухвалим", – підсумував Шерман.

Прем'єра фільму "Учень. Історія Трампа" в Каннах 2024 / фото Adastra Cinema

Натомість знайти режисера для проекту виявилося набагато простіше – за фільм узявся улюбленець критиків та фестивалей, постановник Алі Аббасі, чиї фільми під забороною на історичній батьківщині, в Ірані, а останній фільм – "Вбивця Священний павук" також було знято з прокату в Росії у 2022 році.

"Я не вважаю себе "політичним режисером", я розповідаю історії, інше питання, що мої історії можуть не подобається авторитарним режимам – і це поза моєю владою", – коментував Аббасі випадки цензурування його робіт.

За головну роль взявся зірка кіноселену Marvel Себастіан Стен: "Я був вражений глибиною і, при цьому, легкістю сценарію. Це один із найкращих сценаріїв, який я коли-небудь читав. Коли я кажу, що підходив із гуманністю до зображення Дональда Трампа – це не означає, що я все намагався знайти в ньому добрі сторони. Це означає, що я не хотів створювати пародію, це справа професійних коміків. Моя робота була показати Трампа-людину. Багато в чому мій перфоманс забезпечив сценарій, наш режисер, чудові актори навколо мене, і звичайно, майстри з діалекту, зачіски, гриму, гардеробу. Ми всі створили Дональда Трампа в "Учні", це колективна праця", – розповів зірка "Я, Тоні" в інтерв'ю Entertainment Weekly.

Кадр з фільму "Учень. Історія Трампа" / фото Adastra Cinema

У ролі Роя Кона і Аббасі, і Шерман бачили тільки Джеремі Стронга, за чиїми плечима вже не один проект про політичне життя Америки: "Спадкоємці", "Суд над Чиказькою сімкою", "Гра на пониження", "Лінкольн" та багато інших.

"Це привілей грати такі яскраві ролі. Рой Кон – одночасно жахливий і жалюгідний, вплинув так сильно на життя моєї країни, що це важко оцінити. Він помер у 86 році та не побачив до чого привели його дії, але ми повинні не забувати", – вважає Стронг.

Кадр з фільму "Учень. Історія Трампа" / фото Adastra Cinema

Івану Трамп – першу дружину 45-го президента США – зіграла болгарська актриса Марія Бакалова, чия голлівудська кар'єра стартувала всього кілька років тому з пародійної комедії "Борат 2", за яку актриса-початківець отримала безліч премій і номінацій, включаючи номінацію на "Оскар". The Guardian назвали її гру та персонажа ключовими у фільмі: "Саме через динаміку Марії та Себастіана найкраще розкривається Трамп-людина. Багато можна звалити на Роя Кона, але не провал цієї любовної історії. Бакалова – ідеальна вишенька на цьому торті божевілля".

Порожні погрози Трампа та реакції критиків на фільм

Дональд Трамп, безумовно, фільм не дивився, але встиг назвати його "шматком сміття", після того як з'явилася інформація, що у фільмі буде сцена насильства Трампа над Іваною. Будучи визнаним підсудним у вчиненні насильницького акту над іншою жінкою, і по вуха у скандалах навколо виплат порнозірці, останнє потрібне кампанії Трампа – це фільм, в якому він ґвалтує власну дружину. До цього моменту команда політика воліла просто ігнорувати "Учня", мабуть, щоб не створювати йому додаткового промоції. Але після появи цієї історії у пресі, Трамп вирішив погрожувати судовими позовами команді. Можливо, справа й дійде до якихось юридичних розглядів, але навряд чи це може призвести до наслідків для творців. Видання New York Times підкреслило, що фільму достатньо дисклеймера на початку про те, що деякі події драматизовані – і він на початку є. До того ж фільм захищає перша поправка до Конституції США (зокрема, стосується свободи слова), хоча ризики безумовно зберігаються через непередбачуваність Трампа.

'Учень. Історія Трампа': все про скандальний сатиричний байопік, який політик не зумів заборонити

Критики ж у думках розділилися, не стільки через якість самого фільму, скільки через контекст навколо. Джейк Коул зі Slant Magazine вважає, що ще банально зарано для байопіка про Трампа, а колумніст New York Magazine Білж Ебері, зазначав, що нічого нового фільм для глядача, що критично мислить, не відкриє, тоді як прихильники Трампа – це давно культ і вони не подивляться, чи подивляться, але не повірять. З ним заочно сперечаються журналісти The Wrap, які нагадують, що фільми створюються не лише для Америки, а за кордоном практично ніхто не знає імені Кона чи їхніх взаємин із Трампом.

Наразі оцінка фільму на Rotten Tomatoes становить 77% схвалення від критиків. Водночас на Metacritic кіноексперти оцінили його у 61 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Вас також можуть зацікавити новини: