Кадр з фільму "Сірі бджоли" / фото kcw.com.ua

В рамках Восьмого Київського тижня критики, що пройде з 17 по 23 жовтня 2024 року в київському кінотеатрі "Жовтень", буде представлена низка українських й закордонних стрічок.

Серед них – драма "Сірі бджоли" (Grey Bees) Дмитра Мойсеєва, що розповідає про двох мешканців села, які живуть в "сірій зоні" АТО. Чоловіки мають різні погляди на життя, але залишаються вірними друзями один для одного. Стрічка була представлена на Міжнародному кінофестивалі у Роттердамі, а також отримала низку престижних нагород.  

УНІАН розповідає, чому обов'язково варто подивитись фільм "Сірі бджоли" в рамках Київського тижня критики (сеанси відбудуться 18 жовтня о 10:00 та 19:00). 

Історія та актори

Фільм розповідає про невеличке село без електрики в так званій "сірій зоні" АТО, де лишилося тільки двоє мешканців. Вони знайомі з дитинства, колишні шахтарі, а їхні вікна та погляди на життя дивляться у протилежні боки: в одного на схід, в іншого – на захід. У кожного життя не склалося по-своєму, і обидва мають що переосмислювати. Мало зважаючи на воєнні дії, вони продовжують жити в небезпечній місцині, та одного разу в селі з'являється російський снайпер, і над ними нависає небезпека великого наступу.

Головні ролі у стрічці виконали Віктор Жданов ("Кіборги", "Мирний-21", серіал "Спіймати Кайдаша") та Володимир Ямненко ("Сніг", "Дике поле").

Роман в основі

"Сірі бджоли" – це екранізація однойменного роману Андрія Куркова. Однак, за словами деяких критиків, фільм не є повноцінною екранізацією роману. Режисер радше бере основних персонажів і деякі сюжетні лінії та створює так званий фільм за мотивами.

Сам роман увійшов до списку найкращих книжок 2022 року за версією The New Yorker і перекладений англійською, німецькою, французькою та данською мовами, а видання The New York Times рекомендувало "Сірі бджоли" до перекладу в 2022 році у США. Також за мотивами книжки в театрі на Подолі проходять однойменні вистави.

Режисер

У режисера Дмитра Мойсеєва вже було за спиною два повних метри – "Такі красиві люди" та "Час хризантем". Втім, саме "Сірі бджоли" стали першим проєктом, який він знімав не за своїм авторським матеріалом. Втім, прочитавши роман Куркова, він ним захопився – і дав згоду на роботу. Мойсеєв став автором кіносценарію, та за Курковим лишилося право фінального затвердження.

Кадр з фільму "Сірі бджоли" / фото kcw.com.ua

Водночас продюсерка Іванна Дядюра зазначає, що для екранізації було використано лише першу частину книжки: приблизно половину.

Зйомки фільму

Знімати "Сірих бджіл" почали 18 лютого 2022 року в Луганській області, адже режисер Дмитро Мойсеєв хотів максимально наблизити зйомки "сірої зони" до реальної "сірої зони". Тоді для місця фільмування було обране село Вовчоярівка під Сєвєродонецьком (нині Сіверськодонецьк).

Через повномасштабне вторгнення Росії до України виробництво фільму довелось зупинити. Відновили зйомки влітку, а нові локації знайшли під Києвом.

'Сірі бджоли': чому варто подивитися екранізацію книги Андрія Куркова

Прем'єра в Україні

Українська прем'єра "Сірих бджол" пройшла в рамках Одеського міжнародного кінофестивалю у 2024 році, де фільм отримав нагороду за Найкращий український повнометражний ігровий фільм. 

Про п'ять фільмів, які варто обов'язково подивитися на цьогорічному Київському тижні критики, читайте в нашому окремому матеріалі.

Вас також можуть зацікавити новини: