Головні кіноновинки 19 вересня 2024 року / колаж УНІАН, скріншоти

"Да Вінчі", "Трансформери: Початок" і "Геллбой: Горбань": що в кіно з 19 вересня

14:49, 18.09.2024
11 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок цього тижня – як в кінотеатрах України, так і онлайн.

Цього тижня в українських кінотеатрах відбудуться прем'єри документального фільму "Да Вінчі" про легендарного українського військового Дмитра Коцюбайла, анімаційного фільму "Трансформери: Початок" про зародження одвічного протистояння між Оптимусом Праймом та Мегатроном, чергового перезапуску екранізацій коміксу про супергероя-напівдемона "Геллбой: Горбань" та ще кілька гідних уваги новинок.

Кіногурманів також порадують ретроспективні покази комедійної драми "За що мені це?" 1984 року, що вважається першим міжнародним успіхом культового Педро Альмодовара – володаря премій "Оскар", "Золотий глобус", "Ґойя", BAFTA і "Сезар", одного із найупізнаваніших іспанських режисерів, відомого своїм унікальним стилем створення контроверсійних комедій та драм на побутові теми.

Тим часом, онлайн на Netflix стане доступний хіт цьогорічного Міжнародного кінофестивалю у Торонто "Його три доньки" з Елізабет Олсен, Наташею Ліонне та Керрі Кун в головних ролях.

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Да Вінчі

Da Vinci (Україна, 2024, документальний/воєнний)

Фільм розповість історію видатного українського воїна і борця за свободу Дмитра Коцюбайла, який пройшовши усі небезпеки революції на Майдані 18-річним юнаком пішов на фронт захищати країну від росіян. За дев'ять років на війні Дмитро став легендарним командиром, який в своїй сміливості та самовідданості слугував прикладом для багатьох побратимів.

"Наш фільм має на меті не лише докладно розказати історію життя великого воїна, а й дослідити еволюцію його становлення, як патріота і захисника. Цією стрічкою ми спробуємо дати відповіді також на питання, що повпливало на формування Да Вінчі, та як молодому юнакові вдалося створити один із найефективніших підрозділів на фронті", – зазначають автори  фільму.

У фільмі своїми спогадами про Да Вінчі, який загинув у бою в березні 2023 року, поділилися його рідні, друзі та побратими, а саме мама Оксана Коцюбайло, сестра Мар'яна Коцюбайло, наречена та керівниця медичної служби "УЛЬФ" батальйону "Вовки Да Вінчі" Аліна Михайлова, головнокомандувач Збройних сил України (2021-2024 рр.) Валерій Залужний, командир батальйону "Вовки Да Вінчі" Сергій Філімонов та інші побратими, які воювали пліч-о-пліч з Дмитром спочатку в часи АТО, а потім і під час повномасштабного російського наступу.

Зняв фільм український режисер Володимир Сидько ("Віденська кава", "Місія 200").

Трансформери: Початок

Transformers One (США, 2024, фантастика/екшн/анімація)

Нова частина культової історії розкаже про походження Кібертрону – батьківщини автоботів і десептиконів, а також продемонструє справжнє походження вічного протистояння між Оптимусом Праймом та Мегатроном.

В оригінальній версії головних героїв озвучили такі голлівудські зірки, як Кріс Гемсворт ("Тор",  "Фуріоза"), Браян Тайрі Генрі ("Вічні", "Швидкісний поїзд"), Скарлет Йоганссон ("Месники", "Труднощі перекладу"), Лоренс Фішберн (франшизи "Матриця", "Джон Уік") та інші.

Режисером мультфільму виступив Джош Кулі ("Історія іграшок 4", також сценарист "Думками навиворіт").

Світова прем'єра фільму відбулася 13 вересня 2024 року і він отримав схвальні відгуки.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,9 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 91% схвалення від критиків. Водночас на Metacritic кіноексперти оцінили його у 63 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Геллбой: Горбань

Hellboy: The Crooked Man (США, Велика Британія, Німеччина, 2024, жахи/екшн)

Події чергового перезапуску екранізацій культового коміксу про супергероя-напівдемона відбуваються у 1950-хроках. Агент Геллбой та його напарник з Бюро Паранормальних Досліджень і Захисту повертаються після зриву містичного ритуалу, що міг стати початком вторгнення монстрів з інших вимірів у наш світ. Хоча місія пройшла вдало, принаймні, за стандартами Геллбоя, герої потрапляють в автотрощу. Опинившись у закинутому селі, вони зустрічають Горбаня, який тероризує місцевих жителів, збирає їхні душі та підкорює їх собі.

Цього разу роль Геллбоя дісталася Джеку Кесі ("Дедпул 2", "Вбивця", серіал "Штам"). Також у фільмі зіграли Джефферсон Вайт ("Повстання штатів"), Аделін Рудольф (серіал "Рівердейл"), Лія Макнамара (серіал "Вікінги") та інші.

Зняв фільм Браян Тейлор ("Адреналін", "Адреналін-2: Висока напруга", "Примарний вершник: Дух помсти").

Світова прем'єра фільму відбулася ще в червні 2024 року і відгуки про нього досить скромні. Так, наразі оцінка фільму на IMDb становить 5,1 з 10 балів.

За що мені це?

¿Qué he hecho YO para merecer esto!! / What Have I Done to Deserve This? (Іспанія, 1984, комедія/драма)

Головна героїня картини – жінка на ім’я Ґлорія. Її скажене життя наповнене ексцентричними персонажами та подіями. Один із її неповнолітніх синів спить із дорослими чоловіками, а інший – торгує наркотиками. Жінка постійно знаходить пригоди: жорстокий чоловік-таксист, невдячна скупа свекруха, сусідка секс-працівниця, яка платить Ґлорії за те, щоб та розважала клієнтів-ексгібіціоністів. Випадковий секс з незнайомцем, труп у квартирі… За що їй це?

Фільм "За що мені це?" вважається першим міжнародним успіхом Педро Альмодовара ("Паралельні матері", "Біль та слава", "Шкіра, в якій я живу", "Розірвані обійми") – володаря премій "Оскар", "Золотий глобус", "Ґойя", BAFTA і "Сезар". Це один із найупізнаваніших іспанських режисерів, відомий своїм унікальним стилем створення контроверсійних комедій та драм на побутові теми.

У картині зіграли зірки, які стали "обличчями" кінематографа Альмодовара: Кармен Маура ("Жінки на межі нервового зриву"), Чус Лампреаве ("Поговори з нею", "Розірвані обійми"), Анхель Де Андрес Лопес ("Жінки на межі нервового зриву"), Вероніка Воркє ("Кіка") та сам режисер у камео-ролі.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,1 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 78% схвалення від критиків та 81% від глядачів.

Талановитий містер Пес

Runt (Австралія, 2024, сімейний)

У центрі сюжету – десятирічна Енні та Пес, які випадково зустрічаються в парку і одразу щиро переймаються симпатією одне до одного. Пес стає частиною великої родини, яка знаходиться на порозі фінансової кризи. Вони з дівчинкою мають докласти спільних зусиль та врятувати родинну ферму. Друзі вирушають в неймовірну подорож, яка приведе їх з маленького австралійського містечка до Світового чемпіонату собак у Лондоні. Під час змагання Енні та Рант повинні подолати численні перешкоди як на трасі, так і поза нею, та довести, що з рішучістю та любов'ю можливо все.

Одну з головних ролей у фільмі зіграв австралійський актор Джай Кортні, відомий за фільмами "Термінатор:  Генезис", "Загін самогубців" та "Дивергент".

Тим часом, в український озвучці "голос", а точніше "гав" Псу подарував знаменитий пес Патрон.

Ліга мільйонерів

Bad Genius (Канада, 2024, трилер)

Головна героїня фільму Лінн – геній із надзвичайними інтелектуальними здібностями та надвисоким IQ. Завдяки цьому її з легкістю беруть до елітного коледжу Лос-Анджелеса, де навчаються багаті мажори. Адже звідси прямий шлях до омріяного Гарварда або будь-якого іншого престижного університету. Одна проблема – Лінн з бідної родини, і навчається безкоштовно серед дітей багатіїв, для яких все купується та продається, окрім балів на фінальному іспиті. Ніхто не хоче спілкуватися з простою дівчиною, тому, коли красуня Грейс із заможної родини знайомить Лінн зі своїм хлопцем – ще одним представником золотої молоді – і пропонує разом розробити схему зламу системи іспитів, щоб заробити грошей, дівчина погоджується, бо це відкриває перед нею двері до вищої ліги. Перший легкий заробіток паморочить їм голови, і тоді вони вирішують підвищити ставки і поставити справу на потік. До їх проекту долучається дедалі більше охочих, і бізнес несподівано привертає увагу...

Одну з ролей у фільмі виконав зірка Marvel Бенедикт Вонг (франшизи "Доктор Стрендж", "Месники", "Шан-Чі та Легенда Десяти Кілець").

Режисером фільму виступив Дж.С. Лі, який до цього працював над сценаріями до популярних серіалів "Як уникнути кари за вбивство", "Ранкове шоу" та "З любов'ю, Віктор".

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,4 з 10 балів.

Неймовірні пригоди Гарольда Фрая

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry (Велика Британія, 2023, драма)

Дізнавшись, що його давня подруга невиліковно хвора, Гарольд Фрай бере з неї обіцянку жити, доки вони не побачаться, і вирушає до неї через всю Англію... пішки. На своєму шляху Гарольд стикається з великою кількістю труднощів, зустрічає багато розуміння та тепла, а паралельно стає національною знаменитістю. Адже тихий героїзм Гарольда надихає людей ніколи не здаватися, бути сповненими надій, великодушності та безстрашності. Сам же Гарольд у цій своїй подорожі до себе усвідомлює, що отримав другий шанс.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,8 з 10 балів.

Відважні герої: Сила Шторма

Cosmicrew: Storm Force (Китай, 2023, пригоди/сімейний/анімація)

Цей анімаційний фентезі фільм розповідає про команду відважних героїв на чолі з Синім тигром, які поспішають врятувати світ від усіх лиходіїв – знешкодити доктора Зло, запобігти нашестю динозаврів і знайти свого батька.

Його три доньки

His Three Daughters (США, 2024, драма)

Три сестри возз'єднуються в тісній нью-йоркській квартирі, щоб провести з хворим батьком його останні дні. Ця зустріч здіймає хвилю емоцій між трьома дуже різними жінками, яким дуже важко знайти спільну мову.

Головні ролі у фільмі виконали Наташа Ліонне (серіали "Помаранчевий – хіт сезону", "Матрьошка", "Покерфейс"), Елізабет Олсен (Ванда у кіновсесвіті Marvel, серіал "Любов і смерть") та Керрі Кун ("Загублена", "Вдови", серіал "Фарго").

Прем'єра фільму відбулася у вересні 2024 року на Міжнародному кінофестивалі у Торонто, де він отримав схвальні відгуки від критиків.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,6 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 99% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість". Водночас на Metacritic кіноексперти оцінили його у 84 зі 100 балів з позначкою "Обов'язкове до перегляду" (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), тоді як широка аудиторія дала йому 7,4 з 10 балів ("в цілому позитивні відгуки").

Онлайн фільм стане доступний на Netflix з 20 вересня 2024 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, а також найцікавіші серіали вересня 2024 року – цього тижня на Disney+ стартує новий фентезі-серіал з кіновсесвіту Marvel "Це все Агата", а на Max відбудеться прем'єра кримінального серіалу "Пінгвін" з Коліном Фарреллом за коміксами DC. Тим часом, Netflix випустить засновану на реальних подіях кримінальну драму "Чудовиська: Історія Лайла й Еріка Менендесів". Крім того, під кінець тижня на  MGM+ запуститься третій сезон надприродного психологічного трилера "Ззовні".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся