Трофімову звинувачують у виправдовуванні російської агресії в Україні / колаж УНІАН

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо екс-працівниці "Russia Today", режисерки пропагандистського фільму "Росіяни на війни" Анастасії Трофімової. Про це повідомив голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин у своєму Facebook.

За його словами, 7 жовтня СБУ розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом виправдовування та визнання правомірною російської агресії. Трофімова також потрапила до списку осіб Міністерства культури та стратегічних комунікацій, які загрожують нацбезпеці України.

"Трофімова разом із російськими військами незаконно перетинала державний кордон України, вела зйомки та випустила фільм, у якому російських окупантів подають із людським обличчям. Трофімова проживає в Канаді і зняла матеріал за кошти платників податків Канади", – заявив Юрчишин.

Відео дня

Посадовець додав, що минулого тижня парламентський комітет Канади з питань нацбезпеки видав офіційну заяву, в якій визнав, що країна не може фінансувати такі фільми як "Росіяни на війні". А також вказали, що подібний контент є російською пропагандою.

Що відомо про фільм "Росіяни на війні"

Трофімова знімала документалку про "невинних росіян" на території окупованих Луганської та Донецької областей. Головною метою пропагандистки було показати світу, що окупанти нібито "звичайні люди, які опинилися в незвичайній ситуації". Режисерка переконана, що солдатів з РФ невиправдано вважають злочинцями. Вона вважає, що переглянувши фільм, іноземці нібито "зможуть глибше зрозуміти цю війну".

Стрічку вже показали на кінофестивалі у Венеції. А після цього її планували показати також на кінофестивалі у Торонто. Однак цього не сталося. Річ у тім, що в місті зчинилися мітинги. Українці вийшли на вулиці з вимогою скасувати показ. Також МЗС України зверталося із офіційною вимогою не показувати фільм у Канаді. Щоправда, навіть після остаточного скасування "Росіяни на війні" у Канаді таки додали до розкладу фестивалю два покази картини Трофімової.

Нагадаємо, раніше ми писали, що "Росіяни на війні" не покажуть на фестивалі в Швейцарії, але є нюанси. Фільм все одно залишається в програмі конкурсу.

Вас також можуть зацікавити новини: