"Росіяни на війні" не покажуть в Швейцарії / скріншот фільму "Росіяни на війні"

Міжнародний кінофестиваль у Швейцарії скасував публічні покази скандальної пропагандиської стрічки російської режисерки Анастасії Трофімової "Росіяни на війні". Про це повідомляє МЗС України.

Раніше анонсувалося, що з 7 по 12 жовтня планується в Цюриху показ фільму про окупантів. Проте МЗС одразу різко відреагувало на новину та зазначило, що робитиме усе, аби ізолювати росіян в культурній сфері. 

Організатори дослухалися до прохання українців та скасували показ за декілька днів до початку фестивалю. Відомо також, що режисерка не братиме участі в раніше запланованих панельних дискусіях заходу.

Відео дня

"Міністерство закордонних справ України дякує за рішення Цюріхського кінофестивалю про відміну публічних показів фільму "Російські на війні". Росія не повинна бути присутньою на міжнародній культурній арені", - йдеться в повідомленні.

Проте згодом виявилося, що Цюрихський кінофестиваль вирішив залишити стрічку в конкурсній програмі. Тому пропагандиська стрічка "Росіяни на війні" буде змагатися за нагороду "Золоте око" з іншими 14 номінантами.

Що відомо про фільм "Росіяни на війні"

Пропагандистка Анастасія Трофімова знімала свою "стрічку" на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Вона намагалася відбілити репутацію росіян і показати окупантів, як "звичайних людей, яких нібито невиправдано називають злочинцями та вбивцями".

Відомо, що фільм вже показали на кінофестивалі у Венеції. Також планувався показ у Торонто. Проте після масових протестів та звернень МЗС України канадський суспільний мовник TVO ухвалив рішення скасувати показ "Росіяни на війні".

Нагадаємо, раніше кінокритик назвав причину, через яку у Венеції подивилися скандальну стрічку про росіян на війні.

Вас також можуть зацікавити новини: