Головні кіноновинки 10 жовтня 2024 року / колаж УНІАН, скріншоти

Цього тижня в кінотеатрах відбудуться прем'єри видовищного українського документального фільму про армійську авіацію "Підйомна сила", сатиричного горору "Субстанція" з Демі Мур, який отримав нагороду Канн-2024 за сценарій, виживацького фільму жахів "Хижий ліс" з Геллі Беррі та ще кількох новинок.

Тим часом, онлайн на Netflix вийде романтична драма "Самотня планета" з Лорою Дерн та Ліамом Гемсвортом.

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Підйомна сила

Lift Force (Україна, 2024, воєнний/документальний)

Цей документальний фільм на прикладі реальних бойових завдань показує, як працює українська воєнна авіація – від роботи авіаторів вночі чи в режимі радіотиші до тренувань та роботи на полігоні.

У фільмі знялися реальні пілоти, які літали в оточений Маріуполь, на острів Зміїний чи виконували завдання в тилу ворога. Усі герої – борттехніки, інженери, авіанавідники та бойові пілоти, які зараз захищають Україну. На жаль, деяких з них вже немає у живих.

Над фільмом працювали режисер Олександр Стратієнко, авіатор Тімур Фаткуллін та команда Aerotim, які застосовували під час зйомок надшвидкі дрони власного виробництва. Усі кадри були зроблені під час бойових та тренувальних польотів, зйомки проходили у Полтаві, Костянтинівці, Слов'янську, Харкові, Києві та Львові протягом одного року.

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Субстанція

The Substance (США, Велика Британія, Франції, 2024, жахи/драма/сатира)

В центрі сюжету фільму – справжня суперзірка та володарка премії "Оскар" Елізабет Спаркл, яка веде популярне фітнес-шоу, аж допоки продюсер прямо в день її 50-річчя не вирішує знайти молодшу заміну. І тоді в житті Елізабет з'являється "Субстанція" – загадковий препарат для реплікації клітин, що створює кращу версію людини. Так народжується прекрасна Сью: молодша, гарніша, досконаліша... Тепер дві версії Елізабет мають змінювати одна одну раз на сім днів, але невдовзі кожна починає перетягувати цю "ковдру часу" на себе, що призводить до непередбачуваних наслідків.

Головні ролі у фільмі зіграли Демі Мур ("Привид", "Непристойна пропозиція", "Стриптиз", "Солдат Джейн") та Маргарет Кволлі ("Бідолашні створіння", "Види милосердя", "Одного разу... в Голлівуді"). Також ключову роль у картині зіграв Денніс Квейд ("Ворог мій", "Післязавтра", "G.I.Joe: Атака кобри").

Зняла фільм французька режисерка Каролі Фаржа, для якої це лише другий повнометражний фільм у кар'єрі після трилера "Помста" (2017), який отримав нагороди на кількох фестивалях незалежного кіно.

Світова прем'єра фільму відбулася на Каннському кінофестивалі в травні 2024 року, де він отримав нагороду за найкращий сценарій.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,9 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 91% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 73% від глядачів. Водночас на Metacritic кіноексперти оцінили його у 78 зі 100 балів, а широка аудиторія – в 7,4 з 10 балів, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Хижий ліс

Never Let Go (США, 2024, трилер/жахи)

В центрі сюжету фільму – мати-одиначка, яка разом з двома синами поселяється у лісовий глушині, шукаючи порятунку від кінця світу. Вона навчає хлопців суворим правилам виживання для власного захисту, головне з яких – завжди залишатися в полі зору одне одного. Щойно вони переступають поріг рідної домівки, на кожного з них починається полювання: невідомі страхітливі істоти підстерігають їх у тіні. Коли один із синів зникає в лісі, сім'я змушена вийти за межі свого дому.

Головну роль у стрічці виконала оскароносна Геллі Беррі (франшиза "Люди Ікс", "Джон Уік 3", "Бал монстрів"). Також у фільмі зіграли Крістін Парк (серіал "На поверхні"), Стефані Лавін (серіал "Таємниче королівство Бенедикта") та інші.

Зняв стрічку французький режисер Александр Ажа, який прославився у 2006 році завдяки фільму жахів про каннібалів-мутантів "Пагорби мають очі". Пізніше він також зняв такі відомі хорори, як "Дзеркала" (2008), "Піраньї 3D" (2010), "Роги" (2013), "Хижаки" (2019) та "Кисень" (2021).

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5,7 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 57% схвалення від критиків та 53% від глядачів. Водночас на Metacritic кіноексперти оцінили його у 55 зі 100 балів, а широка аудиторія – в 5,4 з 10 балів, що в обох випадках відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Детальніше про фільм невдовзі читайте в нашій окремій рецензії.

Прекрасна недосконалість

Een Schitterend Gebrek (Італія, Нідерланди, Бельгія, 2024, драма)

В центрі сюжету фільму – загадкова куртизанка, яка завжди ховає обличчя за вуаллю. Це розпалює пристрасть найвідомішого коханця – Казанови та змушує його невідступно переслідувати красуню, щоб дізнатись її таємницю.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,7 з 10 балів.

Тут і там

Ici et là-bas (Франція, 2024, комедія)

Головний герой фільму – чоловік на ім'я Адрієн, який через проблеми з візою змушений повернутися до Парижа після 15 років, проведених у Сенегалі з дружиною Амінатою. У Парижі його приймає двоюрідний брат дружини Секу, який вже став справжнім французом. Поки Адрієн чекає на повернення до Африки, Секу влаштовує йому ознайомчу подорож Францією з приємними несподіванками.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5,4 з 10 балів.

Моя геройська академія: Ти наступний

Boku no Hîrô Akademia za Mûbî Yuâ Nekusuto (Японія, 2024, екшн/аніме)

У суспільстві, де герої та лиходії постійно борються в ім'я миру та хаосу, старшокласник Деку прагне стати найкращим героєм. Він кидає виклик одному із найгрізніших лиходіїв, який величає себе Символом Миру. Однак чи зможе Деку разом зі своїми шкільними друзями захистити світ, поклавши кінець Зломогутньому?

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,7 з 10 балів.

Скейтуй-танцюй!

L.O.L Surprise: Skate Dance movie (США, 2024, комедія/анімація)

Головна героїня цього мультфільму Алі Денс має два найулюбленіших хоббі – танці та скейт. Вона гарно танцює, але й робити трюки на скейті їй дуже подобається. Разом з подружками-ляльками L.O.L. Surprise! вони підкоряють сцену і стають справжніми зірками скейтбордингу.

Самотня планета

Lonely Planet (США, 2024, драма/романтика)

В центрі сюжету фільму – щойно розлучена письменниця, яка під час ідилічного ретриту для письменників у Марокко несподівано зближується з молодшим чоловіком, який розмірковує про своє життя.

Головні ролі у фільмі виконали Лора Дерн ("Синій оксамит", "Парк Юрського періоду", серіал "Велика маленька брехня") та Ліам Гемсворт (франшиза "Голодні ігри", серіал "Відьмак").

Зняла фільм сценаристка та режисерка Сюзанна Ґрант, яка свого часу придумала сценарії до таких визнаних критиками гітів, як "Ерін Брокович", "Соліст" та "Павутиння Шарлотти".

Фільм стане доступний на Netflix з 11 жовтня 2024 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, а також найцікавіші серіали жовтня 2024 року – цього тижня на Hulu вийде спортивна драма "Машина", а на Netflix представлять першу частину четвертого сезону підліткового пригодницького серіалу "Зовнішні мілини" та пригодницький анімаційний серіал "Розкрадачка гробниць: Легенда Лари Крофт". Тим часом, на Apple TV+ відбудеться прем'єра психологічного трилера "Дисклеймер" з Кейт Бланшетт.

Марина Григоренко