Яке церковне свято сьогодні, 4 липня / ua.depositphotos.com

4 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують святителя Андрія, єпископа Критського. У народі - Андріїв день або Андрій Налива. Про традиції та прикмети 4 липня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

4 липня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою (ті, що не переходять) змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

4 липня за новим календарним стилем (17 липня - за старим) - день пам'яті святителя Андрія, єпископа Критського, який прославився як великий богослов, учитель і творець гімнів.

Святитель Андрій народився в VII столітті в Дамаску. Відомо, що до 7 років він не міг говорити, але після причастя отримав дар мови. Хлопчик почав вивчати Святе Письмо і богословські науки, а в 14 років вирушив до Єрусалима і прийняв там чернечий постриг в обителі преподобного Сави Освяченого.

Після четвертого Вселенського Собору 680 року Андрія відкликали з Єрусалима до Константинополя - там він служив архідияконом у храмі Святої Софії. У 685 році святитель став архієпископом на острові Крит.

Андрій заснував нову форму богослужбового співу - канон. Великий покаянний канон Андрія Критського читають під час Великого посту на першому і на п'ятому тижні. Святителю належать понад 70 піснеспівів, зокрема канон на Різдво Христове і стихири на Стрітення Господнє.

Церковне свято 4 липня за старим стилем

4 липня за старим календарним стилем згадують мученика Іуліана Тарсійського. Також за старим календарем триває Петрів піст 2024 - до 11 липня.

Про що говорять прикмети на 4 липня

4 липня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За прикметами дня судять про погоду найближчим часом, а також, якими будуть осінь і зима:

  • небо в хмарах - встановиться гарна погода;
  • гримить - скоро буде град, а залишок літа - з постійними негодами;
  • листя на деревах почало жовтіти - до ранньої осені;
  • багато ягід у лісі - до суворої зими.

У народному календарі 4 липня - свято Андріїв день або Андрій Налива. Прозвали його так тому, що до цього часу наливаються колосся вівса. Також цього дня чекають дощу - андріївський дощик обіцяє багатий урожай.

Що не можна робити 4 липня

4 липня, як і в інші дні, церква виступає проти лайки та сварок, злоби, наклепу, жадібності, зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить про неї.

Народні прикмети не радять давати і брати гроші в борг - це до фінансових труднощів, а також планувати важливі справи на першу половину дня - можна зіткнутися з неприємностями.

Що можна робити 4 липня

До святого Андрія звертаються з молитвами про зцілення від німоти і прощення гріхів.

На Андрія слід готувати вівсяну кашу, а дівчатам, які мріють про заміжжя, за повір'ям, потрібно зварити і з'їсти вівсяний кисіль - весілля буде не за горами.

4 липня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександра, Олексій, Анастасія, Андрій, Арсеній, Василь, Георгій, Дмитро, Марія, Марк, Михайло, Микола, Тетяна.

За старим стилем іменини в Олексія, Анастасії, Василини, Георгія, Івана, Максими, Микити, Миколи, Павла, Терентія, Уляни.

Раніше ми публікували церковний календар на липень 2024 року зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: