Яке церковне свято сьогодні, 3 липня / ua.depositphotos.com

3 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують святителя Анатолія, патріарха Константинопольського, а також преподобних Анатоліїв, затворників Києво-Печерських. У народі - Маків день. Про традиції та прикмети 3 липня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

3 липня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою (ті, що не переходять) змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

3 липня за новим календарним стилем (16 липня - за старим) - день пам'яті святителя Анатолія, патріарха Константинопольського, а також преподобних Анатоліїв, затворників Києво-Печерських.

Святитель Анатолій жив у IV столітті, був родом з Олександрії. Отець Кирило Олександрійський висвятив його в диякони, і Анатолій присвятив життя служінню в церкві. У ті часи у Візантійській імперії поширилася нова єресь - такий собі Євтихій стверджував, що Божественна природа Христа повністю поглинула людську. У такий спосіб вчення про спасіння та спокуту людства спотворювалося. Євтихія підтримало духовенство і знать і навіть сам імператор - патріарха Константинопольського, святого Флавіана, скинули з посади. Нового патріарха ж було вирішено обрати зі священнослужителів поза межами столиці - обрали Анатолія. Але він почав відновлювати чистоту вчення: скликав Четвертий Вселенський Собор у місті Халкідоні, де було затверджено догмат про два єства Христа, незлиті й нероздільні.

Усе життя новий патріарх вірно служив християнству, зводив нові православні храми і сприяв перенесенню до Константинополя мощей християнських мучеників. Також Анатолій особисто вінчав на царство нового імператора Візантійської імперії Лева I Макеллу - це сталося вперше в історії.

***

Про Анатоліїв, затворників Києво-Печерських, відомо небагато. Обидва були ченцями Києво-Печерського монастиря, але в різний час - у XII і XIII століттях. Один із них був похований у Ближніх печерах, інший - у Дальніх. Їхні мощі перебувають там досі.

Церковне свято 3 липня за старим стилем

3 липня за старим календарним стилем згадують священномученика Мефодія, єпископа Патарського. Також за старим календарем триває Петрів піст 2024 року - до 11 липня.

Про що говорять прикмети на 3 липня

3 липня - прикмети сьогоднішнього дня / ua.depositphotos.com

За прикметами дня судять про погоду:

  • літають зграї комарів і мошок - весь найближчий тиждень буде дуже спекотно;
  • павуки плетуть павутину - до погожої погоди;
  • вода в колодязях убуває - чекай спеку.

У народному календарі 3 липня - свято Маків день. Також його ще називають Стожари та Мокій і Марк - на честь святих римських мучеників Мокія і Марка, пам'ять яких теж звершується сьогодні. У Маків день зазвичай збирають мак і за кількістю зерен судять про врожай: якщо їх багато - рік буде врожайним.

Що не можна робити 3 липня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква не схвалює лайки і сварок, виступає проти злоби, наклепу, жадібності, зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить про неї.

За народними прикметами цього дня не слід давати гроші в борг - це до сварки, і не рекомендуютьрозпочинати жодних нових і важливих справ, ставити цілі та планувати майбутнє - плани зруйнуються. Тож все краще перенести на завтра. Також 3 липня не радять що-небудь садити на городі та в саду - рости буде погано.

Що можна робити 3 липня

Святі Анатолії є покровителями всіх, хто носить це ім'я - цього дня можна помолитися про здоров'я, Божу допомогу.

Наші предки цього дня святили зерна маку. Освячений мак зберігали вдома - вважалося, що він захищає від нечисті і привертає в дім добробут. Маків день вважається сприятливим для сінокосу і полювання.

3 липня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анатолій, Олександр, Василь, Георгій, Герасим, Демид, Іван, Костянтин, Марк, Михайло, Пилип, Фома.

За старим стилем іменини в Андрія, Гліба, Інни, Луки, Наума, Римми, Пінни, Фоми.

Раніше ми публікували церковний календар на липень 2024 року зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: