Церковне свято сьогодні, 29 жовтня / ua.depositphotos.com

29 жовтня за новим церковним календарем згадують святу Анастасію Римляниню. Про традиції та прикмети 29 жовтня і яке церковне свято сьогодні відзначають у церкві за старим стилем - у матеріалі.

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Православне свято 29 жовтня за новим церковним календарем (11 листопада за старим) - день пам'яті великомучениці Анастасії Римлянині.

Відео дня

Анастасія жила в Римі й була сиротою. Її під своє заступництво взяла настоятелька жіночого монастиря, там дівчинка і росла. У дорослому віці Анастасія стала дуже вродливою дівчиною, до неї сваталося багато багатих чоловіків, але вона твердо вирішила присвятити своє життя Богові й усім женихам відмовляла.

На Анастасію донесли воєначальнику Прову, який влаштовував гоніння на християн. Коли дівчину доправили до правителя, він спочатку намагався лестощами примусити її відмовитися від віри в Христа, але все виявилося безуспішно. Тоді святу стратили.

Яке церковне свято 29 жовтня за старим стилем

Православне свято сьогодні за старим стилем - день пам'яті святого Лонгина Сотника і преподобного Лонгина, воротаря Києво-Печерського. Раніше УНІАН розповідав, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем - що можна і не можна робити в цю дату.

Про що говорять прикмети на 29 жовтня

29 жовтня - прикмети на сьогодні / pixabay.com

За прикметами дня можна дізнатися, якою буде погода найближчим часом:

  • іній на деревах - до потепління;
  • хмари рідкісні - встановиться ясна і морозна погода;
  • вітер південно-західний - буде негода;
  • небо вночі ясне і зоряне - зранку буде гарна погода.

У народному календарі 29 жовтня - свято Анастасія Овечниця. Святу Анастасію вважали заступницею овець, за старих часів цього дня закінчували стригти овець і шанували пастухів.

Що не можна робити сьогодні, 29 жовтня

У церковне свято 29 жовтня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює сварок, суперечок, лихослів'я та пліток, а також наклепів і осуду, жадібності й заздрості, помсти, розпачу й ліні. Не слід відмовляти в допомозі тому, хто просить.

Що сьогодні не можна робити за народними прикметами: не варто пускати в дім незнайомців - можна втратити фінансове благополуччя і спокій у родині, а також сваритися подружжю - ще 40 днів не помиряться.

Що можна робити 29 жовтня

У православне свято сьогодні святій Анастасії моляться насамперед пастухи - вважається, що вона допомагає вберегти стадо від хвороб і хижаків. Також просять у святої здоров'я, зміцнення віри в гоніннях і полоні, позбавити сумнівів, тяжких спогадів, смутку і зневіри.

За старих часів жінки цього дня готували пироги з борошна нового врожаю, якими пригощали пастухів. Традиційною стравою 29 жовтня вважається овечий і козячий сир.

Хто відзначає день ангела 29 жовтня

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Віктор, Кирило, Микола, Кузьма, Іван, Євген, Василь, Павло, Марія, Анастасія.

За старим стилем день ангела у Євгена, Олексія, Георгія, Леонтія, Терентія, Івана, Кузьми.

Вас також можуть зацікавити новини: