Церковне свято сьогодні, 29 вересня / ua.depositphotos.com

29 вересня за новим церковним календарем згадують преподобного Феофана Милостивого і преподобного Кіріака Пустельника. Про традиції та прикмети 29 вересня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - у матеріалі.

29 вересня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

29 вересня за новим церковним календарем (12 жовтня за старим) - день пам'яті преподобного Феофана Милостивого і преподобного Кіріака Пустельника.

Преподобний Феофан Милостивий народився в сирійському місті Гази і був дуже доброю і милосердною людиною. Прославився тим, що завжди приймав у себе на нічліг подорожніх і не брав за це грошей. Його заощадження пішли на допомогу людям, а сам Феофан зубожів. Але він не скаржився, а стійко виносив усі тяготи. Але незабаром захворів на невідому недугу, тіло вкрилося ранами, і преподобний помер. Але після смерті тіло зцілилося і мощі стали виділяти цілюще миро.

***

Преподобний Кіріак народився в Коринті, у V столітті. Коли йому виповнилося 18, юнак вирішив присвятити себе Богові і йшов в обитель святого Євфимія, а потім - в Йорданський монастир святого Герасима. Кіріак багато працював і проводив час у молитві, за що заслужив повагу ігумена, який став його наставником. Після смерті ігумена, Кіріак завів дружбу з пісником Фомою, поки того не відправили в Олександрію. Після цього преподобний наклав на себе обітницю мовчання. У 70 років святий пішов у пустелю і, за переказами, жив разом із левом, якого годував із рук. Помер преподобний Кіріак Пустельник у старості, у 109 років.

Церковне свято 29 вересня за старим стилем

Раніше УНІАН розповідав, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем - що можна і не можна робити в день пам'яті мучениці Євфимії Всехвальної.

Про що говорять прикмети на 29 вересня

29 вересня - прикмети сьогоднішнього дня / ua.depositphotos.com

Прикмети дня говорять про майбутню зиму й осінь:

  • тепло і сухо цього дня - зима буде пізньою і нехолодною;
  • листя вже пожовкло, але не опало - осінь буде довгою;
  • грім чути - зима буде без снігу;
  • гуси і шпаки ще не відлетіли - довго буде тепло.

У народі 29 вересня - свято Феофан Милостивий. Так день прозвали на честь доброго святого, а також за теплу погоду. За народними повір'ями, преподобний накидає на сонце жупан, і, зігріваючись, воно дарує тепло людям.

Що не можна робити 29 вересня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепів і осуду, виступає проти заздрощів, жадібності, помсти і відчаю.

Народні прикмети дня не радять сьогодні давати гроші в борг, а також заборонено відмовляти в допомозі або милостині - на Феофана Милосердного слід проявити особливе милосердя.

Що можна робити 29 вересня

Святий Кіріак вважається покровителем мандрівників і відлюдників. У нього просять позбавлення від хвороб, головного болю і депресії. Святому Феофану також моляться про зцілення від різних недуг.

Як уже говорили, на Феофана Милостивого обов'язково потрібно допомогти іншим, наприклад, немічним людям, проявити особливу щедрість і доброту.

29 вересня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван і Феофан.

За старим стилем іменини святкують Сергій, Людмила, Олексій, Віктор, Григорій.

Раніше ми публікували церковний календар на вересень 2024 року з датами за старим і за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: