28 жовтня: церковне свято сьогодні, про що попросити у жіночої заступниці

28 жовтня за новим церковним календарем згадують святу Параскеву Іконійську, відому в народі як Параскева П'ятниця, а також преподобного Іова, ігумена Почаївського. Про традиції та прикмети 28 жовтня і яке церковне свято сьогодні відзначають у церкві за старим стилем - у матеріалі.

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Православне свято 28 жовтня за новим церковним календарем (10 листопада за старим) - день пам'яті святої Параскеви Іконійської і преподобного Іова Почаївського.

Відео дня

Параскева народилася в III столітті, в сім'ї сенатора, в місті Іконій (нині Туреччина). Сім'я Параскеви була багатою, але дівчина з юних років вела аскетичний спосіб життя. Її батьки були християнами й особливо шанували п'ятницю - це день хресних страждань Ісуса Христа, тому назвали доньку Параскевою (у перекладі з грецької - "приготування до суботи").

Параскеву виховали в християнських традиціях, але вона рано осиротіла. Дівчина не полишила віру, хоча й жила за часів правління імператора Діоклетіана, який влаштовував гоніння на християн. Потрапила під них і Параскева - вона відмовилася поклонятися язичницьким ідолам і стала жертвою мучителів, дівчину стратили.

***

Преподобний Іов, ігумен Почаївський і чудотворець, у миру відомий був як Іван Залізо. Він народився в середині ХVI століття в Галичині, а вже в 10 років пішов у Преображенський Угорницький монастир. У 12 років хлопчик прийняв чернецтво. Незабаром він удостоївся священицького сану і став керувати монастирем - на чолі його він прослужив понад 20 років, часто - в обстановці гонінь на православ'я з боку католиків і уніатів.

На початку ХVII століття преподобний пішов на Почаївську гору. Він оселився в печері біля стародавньої Успенської обителі. Ченці монастиря полюбили відлюдника і вирішили обрати його своїм ігуменом. Іов був лагідний, сам дуже багато працював. Після 1642 року преподобний прийняв велику схиму з ім'ям Іоанн. Іноді він йшов у затвор на три дні, іноді - на цілий тиждень.

Помер преподобний 1651 року, йому на той час було вже понад 100 років. 28 серпня 1659 року мощі святого відкрили після того, як Іов тричі з'являвся київському митрополиту Діонісію. 1721 року Почаївським монастирем заволоділи уніати і закрили доступ до мощей преподобного, але через 20 років чудеса преподобного змусили їх допустити до них вірян.

1831 року, після возз'єднання уніатів із православною церквою, мощі святого Іова знову урочисто відкрили, а Почаївський монастир став лаврою.

Яке церковне свято 28 жовтня за старим стилем

Православне свято сьогодні за старим стилем - день пам'яті святих Євфимія Солунського, Лукіана Антіохійського, а також священномученика Лукіана Києво-Печерського. Раніше УНІАН розповідав, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем - що можна і не можна робити в цю дату.

Про що говорять прикмети на 28 жовтня

28 жовтня - прикмети на сьогодні / / ua.depositphotos.com

Прикмети дня говорять про те, якою буде зима і погода найближчим часом:

  • сонце на сході в хмарах - до негоди;
  • небо ясно-синє, комахи не сховалися і тьмяні зірки вночі - до теплої зими;
  • вечірнє небо чисте, а місяць у багряному світінні - зима буде морозною і сніжною;
  • сніг випав - наступного року буде багатий урожай хліба.

У народному календарі 28 жовтня - свято Параскева П'ятниця, Параскева Льняниця. За старих часів із цього дня починали м'яти і тріпати льон, перший пучок льону освячували в церкві і прикріплювали біля ікони святої.

Що не можна робити сьогодні, 28 жовтня

У церковне свято 28 жовтня, як і в інший день, церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток і наклепів, осуду, жадібності, заздрощів, помсти, ліні, відчаю.

Що сьогодні не можна робити за народними прикметами: лаятися, з'ясовувати стосунки з родичами і чоловіками, відмовляти в допомозі. Жінкам цього дня не радять прати, а також шити, в'язати, вишивати і прясти.

Що можна робити 28 жовтня

Свята Параскева здавна вважалася жіночою заступницею. Її образ у домі приносить благополуччя і щастя, береже від нечисті та хвороб. У старі часи ікону Параскеви прикрашали цілющими квітами і травами, які за потреби прикладали до хворого місця, готували з них цілющі відвари, в настоях купали дітей, щоб вони не хворіли.

У православне свято сьогодні до святої Параскеви звертаються з проханнями про вдале заміжжя, сімейне благополуччя, просять дарувати дитину, легких пологів і здоров'я для майбутнього малюка. Також у святої часто запитують поради, щоб знайти вихід із важкої життєвої ситуації.

Хто відзначає день ангела 28 жовтня

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анна, Панас, Наум, Степан, Терентій, Тимофій, Микола, Іван, Максим, Арсеній.

За старим стилем день ангела у Дмитра, Юхима, Афанасія, Лук'яна, Дениса, Івана.

Вас також можуть зацікавити новини: