Церковне свято сьогодні, 27 жовтня / фото ua.depositphotos.com

27 жовтня за новим церковним календарем згадують преподобного Нестора Літописця Печерського. Про традиції та прикмети 27 жовтня і яке церковне свято сьогодні відзначають у церкві за старим стилем - у матеріалі.

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Православне свято 27 жовтня за новим церковним календарем (9 листопада за старим) - день пам'яті преподобного Нестора Літописця Печерського.

Відео дня

Нестор Літописець увійшов в історію православ'я, як упорядник безсмертного твору "Повість минулих літ", який вважають найвищим творінням світової писемності.

Нестор народився в XI столітті, в Києві. У 17 років він розпочав навчання в Києво-Печерському монастирі, згодом там прийняв постриг у ченці, а ще згодом його висвятили у сан ієродиякона. Він багато часу присвячував навчанню й особливо письмовій праці. Нестор створив найбільш ранній із давньоруських літописних зведень XII століття - "Повість минулих літ", а також прославився як автор творів про князя Володимира та Хрещення Русі.Крім цього, монах складав життєписи інших київських і печерських угодників: наприклад, збереглися житіє преподобного Феодосія Печерського і "Читання про житіє і про погублении Бориса і Гліба".

Помер Нестор 27 жовтня 1114 року, це день пам'яті святого, також у цю дату в Україні відзначають День української писемності та мови.

Мощі святого зберігаються в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Преподобний перебуває також у списку святих Римо-католицької церкви як Нестор-Літописець Печерський.

Яке церковне свято 27 жовтня за старим стилем

Православне свято сьогодні за старим стилем - день пам'яті мучеників Назарія, Гервасія і Протасія, мучениці Параскеви Сербської та преподобного Миколи Святоші, князя Чернігівського і Києво-Печерського чудотворця. Раніше УНІАН розповідав, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем - що можна і не можна робити в цю дату.

Про що говорять прикмети на 27 жовтня

27 жовтня - прикмети на сьогодні / pixabay.com

За прикметами дня судять про погоду найближчим часом, якою буде весна і врожай:

  • на вулиці сльота і бруд - зима почнеться за чотири тижні;
  • небо в зірках - до багатого врожаю;
  • сніг випав цього дня - чекай на погану погоду в травні;
  • на горобині багато ягід - літо буде дощовим.

У народному календарі 27 жовтня - свято Несторов день, а також Зарок на Параскеву. За старих часів, напередодні дня пам'яті великомучениці Параскеви Іконійської (відзначається 28 жовтня), давали зарок (обіцянку) виконати якусь роботу - вважалося, що тоді свята Параскева допоможе у виконанні бажання.

Що не можна робити сьогодні, 27 жовтня

У церковне свято 27 жовтня (як і в будь-який інший день) церква не схвалює сварок і лихослів'я, осуду, пліток і наклепу, жадібності, заздрості, помсти, лінощів, відчаю.

Що сьогодні не можна робити за народними прикметами: відмовляти в допомозі, давати гроші в борг, порушувати дану цього дня кому-небудь обіцянку, інакше будеш покараний.

Що можна робити 27 жовтня

Нестора Літописця особливо шанують журналісти, літератори, історики. У православне свято сьогодні звертаються до святого з молитвами про допомогу в навчанні та роботі, дослідницькій та науковій діяльності.

Напередодні дня пам'яті святої Параскеви за старих часів давали обітниці, тому день прозвали обітним. Наприклад, багатші люди обіцяли побудувати храм або пожертвувати велику суму на церкву, звичайні селяни давали обітницю на те, що їм було під силу. Вважається, що за це Параскева виконає заповітне бажання або ж зцілить близького.

Обіцянки можна давати з будь-яким терміном виконання - або цього дня, або через рік. Головне - обіцяти по своїх силах, щоб виконати їх, інакше удача і благополуччя відвернуться.

Хто відзначає день ангела 27 жовтня

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Андрій, Миколай, Іван, Максим, Марк, Сергій, Афанасій, Степан.

За старим стилем день ангела у Параски, Ігнатія, Кузьми, Максиміліана, Михайла, Назара, Миколи, Петра.

Вас також можуть зацікавити новини: