Церковне свято сьогодні, 27 вересня / колаж УНІАН, фото depositphotos.com

27 вересня за новим церковним календарем згадують мученика Каллістрата і його дружину. Про традиції та прикмети 27 вересня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - у матеріалі.

27 вересня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

27 вересня за новим церковним календарем (10 жовтня за старим) - день пам'яті мученика Каллістрата і дружини його, Гімнасія та інших.

Святий Каллістрат був родом із сім'ї потомствених воїнів. Його дід служив у Понтія Пілата в Палестині і був свідком смерті і воскресіння Христа. Батько Каллістрата і сам солдат були християнами, а молився він зазвичай ночами.

Якось один із воїнів зрадив Каллістрата - воєначальник хотів змусити юнака зректися віри і принести жертву язичницьким богам. Той відмовився, тоді його побили і вирішили стратити: зашили в мішок і кинули в море. Але сталося диво: мішок розірвався об каміння, а виплисти воїну допомогли дельфіни. Побачивши це, 49 солдатів тут же увірували в Христа. Тоді їх теж вирішили стратити: зв'язали і кинули в озеро. Сталося друге диво: мотузки розв'язалися і всі воїни вижили. Після цього в Христа увірували ще 135 воїнів. Тоді воєначальник, побоюючись публічної страти, наказав уночі вбити всіх 49 мучеників і Каллістрата. Їх поховали, а пізніше на цьому місці спорудили церкву. Мощі Каллістрата зберігалися в Константинополі як чудотворні.

***

27 вересня за новим стилем вшановують також преподобного Саватія- ченця, який шукав усамітнення і знайшов його на Соловецькому острові, де заснував у XV столітті монастир. Святого прозвали Саватій Соловецький.

Церковне свято 27 вересня за старим стилем

Раніше УНІАН розповідав, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем - що можна і не можна робити на

Воздвиження Хреста Господнього, а також день пам'яті святителя Іоанна Златоуста і Ліснинської ікони Божої Матері.

Про що говорять прикмети на 27 вересня

27 вересня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За прикметами дня судять, якими будуть погода, зима і весна:

  • західний вітер дме кілька днів - погода зіпсується;
  • вранці заморозки - зима буде рання;
  • різке похолодання - до ранньої весни;
  • птахи перелітні вже полетіли - скоро будуть морози.

У народному календарі 27 вересня - свято Саватій Бджоляр. Святого Саватія вважають покровителем бджіл і бджолярів, цього дня готують вулики до зимівлі та пригощають усіх медом.

Що не можна робити 27 вересня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепів і осуду, виступає проти заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти тим, хто просить про допомогу.

За народними прикметами сьогодні не слід давати і брати гроші в борг, а також ходити в ліс - є ризик заблукати. Забороняється працювати - за повір'ям, будь-яка праця, не пов'язана з бджільництвом, приречена на провал.

Що можна робити 27 вересня

У святого Каллістрата просять про зміцнення віри і дати сил - фізичних і духовних. Преподобному Саватію моляться бджолярі.

За народним звичаєм цього дня готують медові пряники - вважається, що потрібно з'їсти хоча б один, щоб у домі був достаток.

27 вересня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Кирило, Марк, Прохор, В'ячеслав, Матвій, Федір, Олександр, Валентин, Іван.

За старим стилем іменини святкує Іван.

Раніше ми публікували церковний календар на вересень 2024 року з датами за старим і за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: