Церковне свято сьогодні, 24 вересня - Манявський скит /ua.depositphotos.com

24 вересня за новим церковним календарем згадують преподобного Феодосія Манявського та первомученицю рівноапостольну Феклу. Про традиції та прикмети 24 вересня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - у матеріалі.

24 вересня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

24 вересня за новим церковним календарем (7 жовтня за старим) - день пам'яті преподобного Феодосія Манявського і первомучениці рівноапостольної Фекли.

24 вересня за новим стилем згадують українського святого - преподобного Феодосія Манявського. Він був одним із засновників Манявського Скиту - монастиря (с. Манява на Івано-Франківщині), який ще називають українським Афоном.

Коли і де народився Феодосій, невідомо. У монастир він прийшов, будучи дияконом, з 1608 року був помічником Іова Манявського, першозасновника монастиря. Феодосій не хотів приймати сан священика довгий час, але 1613 року його таки благословили на служіння.

Коли 1621 року помер преподобний Іов, то ігуменом монастиря став Феодосій. Він наслідував Іова і так само, як і він, керував монастирем - тримав усе гаразд, дотримувався суворого і благочестивого життя. Про Феодосія знали далеко за межами монастиря - у Карпатах, Галичині, на Волині, Буковині, у Молдавії, Румунії. Люди говорили, що преподобний жив, наче янгол, а український церковний діяч Петро Могила так писав про Манявський скит: "Коли хочете побачити слуг Божих у людській подобі, то підидіть у Карпати, де своїм служінням 200 янголів присвятили своє життя Богові".

За часів правління Феодосія Манявський скит визнали головним близько 250 монастирів Львівської, Чернівецької, Перемишлянської єпархій, а також у Молдові. Від польських королів скит отримав право власності на землю, звільнення від сплати податків та інші привілеї. Помер Феодосій 24 вересня 1629 року, похований у монастирській Хрестовоздвиженській церкві. 1994 року ігумена Феодосія канонізували.

***

24 вересня - день святої Фекли Іконійської. Фекла народилася в I столітті в місті Іконії (зараз це турецьке місто Конья), у багатій і знатній родині. У дитинстві вона ні в чому не мала потреби, здобула гарну освіту, а коли виросла, то побралася з юнаком Фамиридом. Якраз у цей час до міста прийшов апостол Павло, який проповідував про Ісуса Христа. Послухавши його проповідь, Фекла вирішила прийняти християнську віру і не виходити заміж. Але її нареченому це не сподобалося - він поскаржився на апостола правителю міста, нібито Павло радить дівчатам відмовлятися від заміжжя.

Апостола кинули до в'язниці, а Фекла таємно вночі проникла до нього і три дні та ночі провела там у молитвах у ногах проповідника. Опісля дівчину знайшли, Павла засудили до вигнання, а Феклу вирішили спалити на багатті. Але під час страти сталося диво - серед ясного неба пішов дощ і погасив полум'я. Тоді Феклу теж вигнали з міста, і вона вирушила слідом за апостолом.

Оселилася дівчина в Селевкії, вона отримала дар зцілення і багатьох за своє життя навернула до християнської віри. Слава про неї розійшлася околицями, що було не на руку місцевим знахарям. Вони найняли чоловіків, щоб осквернити жінку, але Феклі вдалося втекти. У якийсь момент перед нею розступилася гора і сховала її у своїх надрах. Там і спочила свята Фекла.

Над цією печерою побудували монастир святої Фекли - у сирійському місті Маалула, там зберігається частина мощей святої. Ще частина - перебуває на Кіпрі, в жіночому монастирі святої Фекли біля міста Ларнака і в Мілані, в соборі Дуомо.

Церковне свято 24 вересня за старим стилем

Раніше УНІАН розповідав, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем - що можна і не можна робити в день пам'яті преподобної Феодори Олександрійської Молодшої.

Про що говорять прикмети на 24 вересня

24 вересня - прикмети сьогоднішнього дня / ua.depositphotos.com

За прикметами дня орієнтуються, якими будуть погода, осінь і зима:

  • якщо на деревах ще багато листя - морози будуть нескоро;
  • грім цього дня - взимку буде мало снігу;
  • грибів багато - снігу багато буде, і навпаки;
  • бджоли ще літають і збирають мед - осінь буде тепла;
  • чайки високо в небі - буде вітряно.

У народному календарі 24 вересня - свято Фекла Запрядальниця, день Фекли Заревниці. Цього дня за старих часів проходили хлібні замолотки - молотили жито, а нині в цей час копають на городах і полях буряк.

Що не можна робити 24 вересня

24 вересня Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепів і осуду, виступає проти заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти тим, хто просить про допомогу.

Народні прикмети дня не радять брати гроші в борг і віддавати борги. 

Що можна робити 24 вересня

У молитвах до Феодосія Манявського звертаються з проханнями позбавити від усяких бід, скорбот і хвороб духовних і тілесних. Святій Теклі моляться за щасливий шлюб і міцну сім'ю, просять зцілення від хвороб очей і шкіри, а також від опіків.

Цього дня добре йти по гриби, займатися нескладними домашніми справами. 24 вересня також сприятливий день для весілля, в народі кажуть так: все, що зав'яжеш цього дня - вже не розв'язати.

24 вересня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Павло, Василь, Сергій, Фекла, Степан, Андрій, Давид, Віталій, Владислав.

За старим стилем іменини святкують Тетяна, Василь, Петро, Гліб, Андрій, Микола, Климент, Костянтин, Гавриїл, Іван.

Раніше ми публікували церковний календар на вересень 2024 з датами за старим і за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: