Іоан Предтеча / колаж УНІАН

23 вересня за новим церковним календарем згадують зачаття Іоана Предтечі, а також згадують святу мученицю Іраїду Олександрійську. Про традиції та прикмети 23 вересня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - у матеріалі.

23 вересня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

23 вересня за новим церковним календарем (5 жовтня за старим) - зачаття Іоана Предтечі та день пам'яті святої мучениці Іраїди Олександрійської.

Іоан Предтеча - найшанованіший святий у християнстві після Богородиці. Він народився в сім'ї літньої пари - священика Захарії та його дружини Єлисавети, які довгий час були бездітними. Молитвами вони вимолили собі сина, про появу якого Захарії сповістив архангел Гавриїл. Тоді Захарія засумнівався в словах ангела, за що був позбавлений дару мови. Утім, цей дар повернувся, коли потрібно було назвати народжене немовля. Назвали його Іоаном, а батько став говорити про нього, як про Предтечу Господа.

Іоан Хреститель народився на півроку раніше за Ісуса. Його мати, Єлисавета, будучи вагітною, прийшла до своєї сестри, Діви Марії - та щойно отримала благу звістку про народження Спасителя. Єлисавета сказала сестрі: "Благословенна Ти між жінками, і благословенний плід утроби Твоєї!".

Про народження Царя Іудейського від волхвів дізнався цар Ірод і велів убити всіх немовлят. До Захарія увірвалися прямо в храм і зажадали віддати сина. Чоловік відмовився і його вбили, а Єлисавета встигла втекти з маленьким Іоаном у пустелю. Через 40 днів померла і Єлисавета, а Іоан сам ріс у пустелі до моменту, поки не з'явився перед ізраїльським народом, щоб сповістити про пришестя Месії.

***

Свята Іраїда жила в Олександрії в III-IV століттях. Її батько був священиком, дівчинка ще в 12 років вирішила стати черницею. Коли правив імператор Максенцій, на християн влаштовували гоніння. Якось Іраїда побачила корабель, що причалив, на якому було багато людей і ченців у кайданах. Їх везли на суд за проповідування християнства. Не роздумуючи, Іраїда приєдналася до інших, і її також стратили.

Церковне свято 23 вересня за старим стилем

Раніше УНІАН розповідав, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем - що можна і не можна робити в день пам'яті святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських, а також преподобного Павла Слухняного, Києво-Печерського.

Про що говорять прикмети на 23 вересня

23 вересня - прикмети сьогоднішнього дня / pexels.com

За прикметами дня орієнтуються, якими будуть погода, осінь і зима:

  • дощ цього дня - залишок місяця буде теплим;
  • сонце пригріває - буде дощ наприкінці вересня;
  • багато ягід на горобині - до сирої осені та суворої зими, а якщо мало плодів - до сухої осені.

У народному календарі 23 вересня - свято Іраїда Спірна (або Раїса). Прозвали його так тому, що було важко передбачити, якою буде погода цього дня.

Що не можна робити 23 вересня

23 вересня, як і в будь-який інший день, Церква виступає проти сварок, лихослів'я, пліток, наклепів і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти тим, хто просить про допомогу.

Народні прикмети не радять у цей день ухвалювати доленосні рішення - все може піти шкереберть, сваритися подружжю - це до тривалих проблем у сім'ї, а також не можна скаржитися на життя - у народі вірять, що так можна тільки погіршити ситуацію.

Що можна робити 23 вересня

У молитвах сьогодні просять зцілення від хвороб, особливо від головного болю, позбавлення від шкідливих і страшних звичок, заспокоєння душі, а також про народження дитини.

За народними звичаями з 23 вересня починають утеплювати будинки і квартири, заготовляють дрова на зиму, день вважається сприятливим для хатньої роботи напередодні зими і морозів.

23 вересня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Микола, Іван, Іраїда, Раїса, Антоніна, Петро, Інокентій, Андрій.

За старим стилем іменини святкують Андрій, Василь, Гавриїл, Гліб, Євген, Іван, Климент, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Семен, Тетяна.

Раніше ми публікували церковний календар на вересень 2024 з датами за старим і за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: