Церковне свято сьогодні, 22 жовтня / ua.depositphotos.com

22 жовтня за новим церковним календарем згадують українського святого Рафаїла, митрополита Київського, Галицького і всієї Русі. Про традиції та прикмети 22 жовтня і яке церковне свято сьогодні відзначають у церкві за старим стилем - у матеріалі.

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Православне свято 22 жовтня за новим церковним календарем (4 листопада за старим) - день пам'яті святителя Рафаїла, митрополита Київського, Галицького і всієї Русі.

Відео дня

Митрополит Рафаїл (у миру Михайло Забо́ровський) - український церковний, громадський та освітній діяч, святий. Народився він 1676 року, у місті Зборів (нині Тернопільська область). Навчався в єзуїтських школах, потім у Києво-Могилянській Академії. У 1723 році його призначили обер-ієромонахом Російського імперського флоту, потім він був архімандритом Тверського монастиря і асесором св. Синоду, єпископом Псковським і Нарвським.

У 1731 році Михаїла було призначено архієпископом Київським і Галицьким. Під час перебування на посаді він працював над піднесенням наукового рівня та матеріального стану Києво-Могилянської Академії. За рік після його призначення до нього звернувся сербський митрополит Сеяднович - просив надіслати йому десять учених із Київської Академії.

За Заборовського побудували Велику Лаврську дзвіницю, добудували дзвіницю Софійського собору і другий поверх Староакадемічного (Мазепиного) корпусу Києво-Могилянської Академії. Також за митрополита було виготовлено софійський іконостас, завершено будівництво Будинку митрополита. Шедевром української барокової архітектури стали Ворота Заборовського.

Помер 22 жовтня 1747 року, поховали його у склепі на території Софійського собору, а його тіло залишалося нетлінним і було відкритим для огляду в підземній крипті Софійського собору. Але 1937 року радянські археологи відкрили гробницю і, згідно з офіційними радянськими документами, вилучили та знищили мощі як такі, що "не мають наукової цінності"). Але 2022 року українські археологи відкрили найдавнішу крипту гробниці і з'ясували, що 1937 року археолог Феодосій Мовчановський, який очолював розкопки гробниці митрополита, врятував мощі - він повернув їх до крипти і замурував гробницю.

У 2023 році рішенням Священного Синоду Православної церкви України митрополита Рафаїла зараховано до лику святих.

Яке церковне свято 22 жовтня за старим стилем

Православне свято сьогодні за старим стилем - день пам'яті апостола Якова Алфеєва. Раніше УНІАН докладно розповідав, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем - що можна і не можна робити в цю дату.

Про що говорять прикмети на 22 жовтня

22 жовтня - прикмети на сьогодні / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про погоду найближчим часом:

  • дощ пішов із ранку - скоро похолодає;
  • цього дня випав сніг - буде гарний рік;
  • бурульки на дахах з'явилися - до морозної зими.

У народному календарі 22 жовтня - день Аверкія, названий так на честь рівноапостольного Аверкія, єпископа Ієрапольського, пам'ять якого також звершується сьогодні. З цього дня чекали настання справжніх зимових холодів.

Що не можна робити сьогодні, 22 жовтня

У церковне свято 22 жовтня, як і в будь-який інший день, церква виступає проти сварок, лихослів'я, пліток, наклепу і осуду, а також лінощів, заздрощів, жадібності, помсти і відчаю.

Що сьогодні не можна робити за народними прикметами: не варто займатися хатніми справами - прати, прибирати, шити і в'язати, вирушати в далеку дорогу, а також не слід відмовляти в милостині або допомозі нужденним - кажуть, що тоді можна втратити фінансове благополуччя.

Що можна робити 22 жовтня

У молитвах на православне свято сьогодні просять зцілення від хвороб, напоумлення, допомоги у важких життєвих ситуаціях.

Вважається, що день за можливості потрібно провести в сімейному колі. Оскільки з цього дня потрібно чекати приходу холодів, то намагаються якнайшвидше завершити всі будівельні роботи.

Хто відзначає день ангела 22 жовтня

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Федір, Іван, Василь, Єлизавета, Анна, Герман, Григорій, Микола, Іраклій, Максим.

За старим стилем день ангела у Якова, Максима, Костянтина, Юхима, Петра.

Вас також можуть зацікавити новини: