Церковне свято сьогодні, 20 вересня / ua.depositphotos.com

20 вересня за новим церковним календарем згадують благовірного князя Михайла Чернігівського та його боярина Феодора, а також великомучеників Євстафія Плакиду, його дружину і дітей. Розповідаємо про традиції та прикмети 20 вересня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем.

20 вересня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

20 вересня за новим церковним календарем (3 жовтня за старим) - день пам'яті благовірного князя Михайла Чернігівського та його боярина Феодора і великомучеників Євстафія Плакіди, його дружини і дітей.

Князь Михайло Чернігівський обіймав київський престол у XIII столітті. Восени 1240 року до міста підступили монголи і Києву потрібна була допомога для відсічі. Князь спробував узяти в союзники Угорщину, Польщу і Німеччину, але, на жаль, йому це не вдалося, і Київ взяло військо Батия. Після цього на Русь прибули посли хана, щоб обкласти її даниною. Крім цього, на князювання Києвом потрібно було отримати дозвіл хана - ярлик. Тому князь Михаїл із боярином Федором вирушили в Орду, але після приїзду були страчені.

Існує кілька версій того, з якої причини це сталося, одна з них - від князя і боярина зажадали пройти через очищувальний вогонь і вклонитися сонцю, перш ніж з'явитися перед очима Батия, але православні князь із боярином відмовилися.

***

Святий великомученик Євстафій Плакіда жив у I столітті і служив воєначальником у римських імператорів Тита і Траяна. До свого хрещення Євстафій носив ім'я Плакіда, а знали його як милосердну і щедру людину. Одного разу на полюванні, в гонитві за оленем, він став свідком дива: між рогами втомленої тварини хрест із розп'яттям Господа. Після повернення додому Плакида охрестився разом з усією родиною.

Подальша доля Євстафія була не дуже прихильною до нього: він втратив своє майно, а в мандрах - дружину і дітей. Воєначальник став простим селянином і так прожив 15 років. Але всі ці роки провів у молитві та смиренні. Тим часом імператор Траян почав нову війну і згадав про свого полководця. Євстафія відправили в далекий похід, і в двох солдатах він упізнав своїх синів, а в одному з селищ знайшов дружину, викрадену раніше.

Коли воєначальник із перемогою повернувся до Риму, то імператор влаштував свято з жертвопринесенням. Полководець відмовився йти на уклін до язичницьких богів, заявивши, що сповідує віру в Христа. Євстафія розжалували, а пізніше він і його сім'я загинули мученицькою смертю.

Церковне свято 20 вересня за старим стилем

Раніше УНІАН розповідав, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем - що можна і не можна робити в передсвято Різдва Пресвятої Богородиці та день пам'яті преподобномученика Макарія Канівського, архімандрита Овруцького, Переяславського.

Про що говорять прикмети на 20 вересня

20 вересня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За прикметами дня орієнтуються, якими будуть погода надалі, а також зима:

  • на цибулі багато лушпиння - зима буде морозною;
  • опеньки з'явилися - літо закінчилося;
  • вишня ще не скинула листя - зима буде теплою і вологою;
  • білі хмари - до негоди;
  • шишки на ялинках ростуть низько - скоро будуть морози, а якщо високо - то морозним буде тільки кінець зими.

У народі 20 вересня - свято Астафій Вітряк, Астафієві вітри. Цього дня за вітром передбачали погоду: північний вітер - до холоднечі, південний - до потепління, західний - до опадів, а східний - до теплої і сонячної погоди.

Що не можна робити 20 вересня

20 вересня, як і в інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, виступає проти наклепу, осуду і заздрості, а також жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти тим, хто просить про допомогу.

Народні прикмети дня не радять сьогодні перераховувати дрібні гроші в гаманці - інакше в ньому великі перестануть водитися, також не можна повертати чужий посуд або начиння порожнім - у вашому посуді буде так само порожньо.

Що можна робити 20 вересня

У святого Михайла просять зцілення від недуг і захисту від ворогів. Святий Євстафій вважається покровителем мисливців, воїнів, лісників, йому моляться за допомогу у військових справах, гарний урожай, збереження сім'ї.

На Астафія потрібно винести і провітрити на вулиці ковдри, подушки і постільну білизну - щоб вітер "видув" усі хвороби і проблеми.

20 вересня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Федір, Олександр, Олег, Михайло, Іван, Василь, Тетяна, Іларіон.

За старим стилем іменини святкують Макар, Андрій, Петро, Микола, Олександр, Іван, Лев, Євген, Михайло, Степан, Василь.

Раніше ми публікували церковний календар на вересень 2024 з датами за старим і за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: