Церковне свято сьогодні, 12 жовтня / ua.depositphotos.com

12 жовтня за новим церковним календарем згадують трьох святих мучеників - Прова, Тараха й Андроника, а також вшановують Єрусалимську ікону Божої Матері. Про традиції та прикмети 12 жовтня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - у матеріалі.

12 жовтня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

12 жовтня за новим церковним календарем (25 жовтня за старим) - день пам'яті мучеників Прова, Тараха і Андроніка Аназарвських, які загинули за віру, та Єрусалимської ікони Божої Матері.

Пров, Тарах і Андронік жили в IV столітті, за часів правління римського імператора Діоклетіана, у Тарсі Кілікійському (зараз це місто в Туреччині).

Чоловіки були християнами і їх привели на суд до правителя області - той запропонував їм принести жертву язичницьким богам. Усі троє відмовилися це робити і не залишили віру в Христа. Їх піддали тортурам і кинули до в'язниці, а потім ще довго допитували і катували. Коли суддя зрозумів, що нічого не діє, присудив кинути чоловіків на поживу звірам. Але ті не чіпали святих. Тоді Прова, Тараха й Андроніка стратили. Християни таємно поховали їх.

***

Єрусалимська ікона Богородиці - список / офіційний сайт храму на честь Єрусалимської ікони Божої Матері в Києві

12 жовтня за новим стилем згадують одну з найвідоміших і найшанованіших святинь - Єрусалимську ікону Божої Матері.

За переказами, Єрусалимський образ Богоматері написав апостол Лука. 463 року візантійський імператор Лев Великий переніс ікону до Константинополя, помістили її в храмі Живоносного джерела. Коли в VII столітті місто взяли в облогу скіфи, то його вдалося врятувати завдяки всенародній молитві перед іконою Божої Матері. Після цього дива образ перенесли в один із головних храмів Візантії - Влахернську церкву, там ікона перебувала майже 300 років.

У 988 році образ був перенесений до Корсуня (стародавнє місто Херсонес, що нині знаходиться на території міста Севастополя, Крим, Україна). Ікону подарували після хрещення київському князю Володимиру Великому. Той же відправив чудотворний образ новгородцям після того, як Новгород прийняв християнство. Ікона залишалася в новгородському Софійському соборі понад 400 років, доки Іван Грозний 1571 року не забрав її до Москви.

Після війни 1812 року Єрусалимський образ зник - за легендою, французькі солдати забрали святиню і доставили її в собор Паризької Богоматері. Але вже у ХХ столітті з'ясувалося, що ікона в інвентарі собору не значиться. За однією з версій образ незрозумілим чином опинився в Єрусалимі, в храмі Успіння Божої Матері, за іншою - оригінал ікони загублений, залишилися лише списки. Один із них перебуває в Києві, у храмі на честь Єрусалимської ікони Божої Матері.

Церковне свято 12 жовтня за старим стилем

Раніше УНІАН розповідав, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем - що можна і не можна робити в день пам'яті преподобного Феофана Милостивого і преподобного Кіріака Пустельника.

Про що говорять прикмети на 12 жовтня

12 жовтня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За прикметами цього дня судять, якими будуть осінь, зима і навіть урожай наступного року:

  • грім цього дня - взимку буде багато снігу;
  • грибів багато в лісі - сніг ще нескоро випаде;
  • туман увечері - осінь буде сухою і теплою;
  • небо в зірках - наступного року буде багатий урожай.

У народному календарі 12 жовтня - свято Андрон Звіздар. Прозвали його так, тому що цього дня до опівночі спостерігали за зірками: за ними судили про погоду, врожай і долю.

Що не можна робити 12 жовтня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепів і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

Народні прикмети на Андрона суворо забороняють сваритися з ким-небудь - вважається, що так можна накликати на себе 100 бід.

Що можна робити 12 жовтня

У святих мучеників просять допомоги і заступництва перед Всевишнім. У молитвах перед Єрусалимською іконою до Богородиці звертаються з проханнями про здоров'я і зцілення, захист від ворогів і стихійних лих, сімейне благополуччя, народження дітей.

Цього дня в народі заведено спостерігати за зоряним небом: яскраві зорі віщують морози та багатий врожай наступного року, тьмяні - потепління, якщо зірки блимають - погода зміниться. Падаюча зірка обіцяє посушливий рік.

12 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Ян, Тарас, Остап, Микола, Макар, Іван, Денис, Богдан, Олександр, Домініка.

За старим стилем іменини святкують Іван і Феофан.

Раніше ми публікували церковний календар на жовтень 2024 року з датами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: