Покровська батьківська субота у 2024 році - дата, традиції / ua.depositphotos.com

У жовтні православні віряни відзначають Покровську батьківську суботу. Традиційно поминання відбуваються напередодні свята Покрови, яке змінило свою дату у зв'язку з переходом Православної церкви України на новий календар. Розповідаємо, коли Покровська поминальна субота буде у 2024 році за новим і за старим стилем, які існують традиції та заборони цього дня.

Що таке Покровська батьківська субота

Покровська батьківська субота - так називається один із поминальних днів, коли моляться за упокій померлих, замовляють у церкві заупокійні служби та відвідують могилки на кладовищі.

Традиція такого поминання існувала ще в дохристиянський період, а сама Покровська субота, як поминальний день, з'явилася в XVI столітті. Тоді її було встановлено в пам'ять про православних воїнів. Згодом у цю суботу стали поминати всіх померлих родичів, а тепер - і українських військових, які не повернулися додому з фронту.

Відео дня

Коли цього року буде Покровська батьківська субота

Покровська субота не має фіксованої дати - вона відзначається в суботу напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці. Цього року Покрову ми відзначаємо за новим церковним календарем - 1 жовтня.

Покровська батьківська субота у 2024 році випадає на 28 вересня.

Ті, хто дотримується старого стилю, відзначатимуть Покрову 14 жовтня, а Покровську батьківську суботу - 12 жовтня.

Що треба робити в Покровську батьківську суботу - традиції та заборони дня

Цього дня в храмах і монастирях традиційно відбуваються панахиди та літургії. Віряни йдуть до церкви, щоб перед літургією подати записку за упокій і несуть так звану "панахидку" - пісні продукти на милостиню.

Опісля відвідують цвинтарі й наводять перед зимою лад на могилах родичів. Доброю справою вважається в цей день допомогти комусь, подати милостиню, зайнятися благодійністю.

Є в поминальний день і свої заборони:

  • не слід у Покровську батьківську суботу влаштовувати гучних поминальних застіль;
  • не можна поминати померлих алкоголем;
  • забороняється говорити погано про померлих;
  • не можна цього дня влаштовувати вечірки, святкові гуляння тощо;
  • не слід залишати на могилках їжу, а тим паче випивку чи цигарки - якщо і принесли якісь продути із собою, то їх слід роздати іншим відвідувачам кладовища, як милостиню.

Також на цвинтар не слід нести й залишати там неживі квіти із пластику - священнослужителі кажуть, що краще поставити на могилці живі, які з часом зів'януть, але не стануть сміттям.

Покровська батьківська субота - картинки

Покровська батьківська субота 2024 / листівки УНІАН

***

Покровська поминальна батьківська субота / листівки УНІАН

***

Покровська батьківська субота / листівки УНІАН

***

Коли Покровська батьківська субота 2024 / листівки УНІАН

***

Покровська поминальна субота - молитва за померлих / листівки УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини: