Яке сьогодні свято в Україні / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Наші предки 19 жовтня пекли домашній хліб і готувалися до зими. Ми розповіли все, що потрібно знати про сьогоднішній день - яке свято 19 жовтня відзначають українці і що заборонено робити.

Що відзначаємо 19 жовтня - свято в Україні

За новим церковним календарем 19 жовтня православні вшановують блаженну Клеопатру та її сина Іоанна, пророка Іоїля і мученика Садока Персидського. За старим стилем сьогодні згадують апостола Фому. Раніше ми докладно розповідали, яке сьогодні церковне свято відзначають православні.

Селяни цього дня перевіряли, наскільки вони готові до зими. Для цього обходили погреби, комори, стодоли та хліви, де підраховували, скільки припасів заготовлено на зиму. Якщо чогось не вистачало, то потрібні предмети докуповували.

Відео дня

Дмитрівська батьківська субота у 2024 році відзначається 19 жовтня. Це поминальний день, коли можна пом'янути всіх близьких і рідних померлих. А також цього дня прийнято вшановувати пам'ять усіх, хто помер за рідну землю. Сьогодні доречною буде молитва за воїнів України.

Свято сьогодні вважається вдалим для весілля. До цієї дати українці закінчували збір врожаю і посів озимих культур. Роботи ставало небагато, тому було більше часу для веселощів. До весілля кожна наречена вишивала рушник, а її мати випікала щедро прикрашений коровай.

За давніми прикметами, 19 жовтня селяни мололи на борошно зерно нового врожаю, після чого пекли хліб. Вірили, що домашній хліб сьогодні додає сил і має цілющі властивості. Тому насамперед випічкою пригощають хвору людину.

Яке сьогодні свято / фото ua.depositphotos.com

Хто народився 19 жовтня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина має знак Зодіаку Терези. За характером іменинники цього дня вперті, самодостатні та незалежні. Схильні до самокритики і рідко бувають задоволені собою. У них великі амбіції. Народжені 19 жовтня люди талановиті й різнобічні, але рідко доводять розпочате до кінця.

Що не можна робити 19 жовтня

У свято 19 жовтня не варто хвалитися, робити дорогі й необов'язкові покупки, виставляти напоказ свій достаток, принижувати інших. Християни вірять, що апостол Фома благословить скромних і ощадливих людей.

Не можна сьогодні проявляти жадібність, відмовляти в посильній допомозі, інакше будуть фінансові проблеми.

Убити павука сьогодні - великий гріх.

Не варто прибирати врожай для тривалого зберігання. Зібрані сьогодні плоди зберігатимуться недовго.

Невдала дата для риболовлі.

Вас також можуть зацікавити новини: