Хелловін 2024 - дата, історія та традиції страхітливого свята / фото Pixabay

Святу Хелловін, або Геловін, яке традиційно відзначають наприкінці жовтня, вже не одне століття. За повір'ям, саме в цю дату оживає всяка нечисть, яка так і норовить налякати людей. Тому свято прийнято вважати найстрашнішим, але водночас і найсмішнішим. Розповідаємо, коли Хелловін 2024 в Україні та як його відзначати.

Як з'явився Хелловін

Це свято - традиція стародавніх кельтів Ірландії та Шотландії, а історія його розпочалася на території нинішніх Великої Британії та Північної Ірландії.

У ті часи Хелловін був символічним закінченням літа і початком нового року і, за давньокельтською легендою, саме в цей день до влади приходить божество смерті, яке кличе собі в помічники душі померлих. У цей час відчиняються ворота між світом живих і мертвих - і так душі потрапляють на землю. Перспектива зустрічі з цими духами тішила мало кого, тож їх гнали геть - палили багаття, галасували, а ще вбиралися в страшні костюми, щоб при випадковій зустрічі з нечистю зійти за "своїх".

Відео дня

Хелловін 2024 - дата свята

Запам'ятати, якого числа Хелловін, нескладно: брама між світами відчиняються щороку в один і той самий час - напередодні свята Всіх святих, у ніч із 31 жовтня на 1 листопада.

Відзначають його з розмахом у Західній Європі та Америці, люблять Геловін також у Японії, Південній Кореї, Сінгапурі, Австралії, Новій Зеландії та країнах Океанії. З кінця ХХ століття святкують і в Східній Європі, зокрема й в Україні, хоча й не з таким розмахом. Вважається, що в нас є свій аналог Хелловіну - це переддень Різдва, Святвечір, теж із перевдяганнями, піснями та частуваннями.

Що потрібно і що не можна робити на Хелловін

Що не можна робити на Хелловін / pixabay.com

Один з найголовніших атрибутів свята - це світильник Джека, який являє собою гарбуз, з вирізаними очима і ротом, і свічкою всередині. Виходить дійсно лякаюче. Крім цього, з давніх часів дійшла традиція переодягатися в страшні костюми. Нині популярні не тільки образи відьом, вампірів і привидів, а й відомих кіногероїв і публічних особистостей. Діти, вбравшись, у це свято ходять по домівках і випрошують солодощі зі словами "Цукерки або смерть", а господар будинку, перш ніж почастувати, має постаратися добряче налякати гостей. Тому дуже часто страшне, на перший погляд, свято насправді виявляється веселим.

Але водночас, як вважають медіуми та екстрасенси, є низка речей, які в жодному разі не можна робити на Хелловін:

  • не слід пускати в дім чорного кота (якщо це не ваш кіт, звісно) - під його виглядом може проникнути нечисть;
  • заборонено вбивати павуків;
  • не можна залишати білизну сушитися на ніч - у неї може вселитися нечисть;
  • не слід залишати відчиненими двері та вікна - знову-таки через нечисту силу;
  • не можна відмовляти, якщо хтось просить грошей або допомоги.

І нарешті, головна заборона - у жодному разі не можна обертатися, якщо ви раптом почуєте кроки за своєю спиною. Обернешся - втратиш розум.

На Хелловін можна і потрібно ворожити, викликати духів, розповідати страшні історії і говорити про смерть. Цього дня дозволяються азартні ігри, і хорошим знаком вважається пригостити алкоголем волоцюгу - хтозна, може, це дух з того світу. І, звісно, треба випрошувати в сусідів солодощі та закуску.

Чому не можна святкувати Хелловін

Церква не визнає і ніколи не визнавала цього свята - це вважають заграванням із нечистю. Хелловін, на думку священиків, мав дещо інший сенс - він являв собою торжество святості над злом, але світське втілення спотворило його. Саме свято навіть називають небезпечним, оскільки спотворюється сприйняття добра і зла.

Але у психологів з цього приводу своя думка - Хелловін не може нашкодити здоровій психіці, а навпаки, допомагає встановити контроль над своїми страхами. Багато тем, про які часто не прийнято говорити - наприклад, хвороби, смерті, комплекси - формують тіньову частину нашої особистості. І, якщо не давати їй виходити назовні, то вона вирветься раптово і непідконтрольно. Тому Хелловін - чудовий привід дати собі волю, оскільки, як уже говорили раніше, зараз це більше смішне, ніж страшне свято, а сміх - це найкраща терапія.

Якщо ви все-таки боїтеся цього містичного дня, можна 31 жовтня поставити біля входу світильник Джека й одягнути що-небудь навиворіт - нечисть не зачепить.

Раніше ми публікували календар свят і вихідних днів у жовтні 2024 року в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: