Що обов'язково потрібно зробити на Покрову / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Покрова 2024 за новим церковним календарем відзначається 1 жовтня. Для наших пращурів це було не лише православне свято, а й важливий день господарського циклу. Це торжество українці вважали зустріччю осені з зимою. Існує багато народних звичаїв про те, що потрібно зробити до Покрови для щасливої зустрічі свята.

Що потрібно зробити перед Покровою

Є кілька прикмет про те, що важливо встигнути зробити до настання Покрови:

  1. Заквасьте капусту. Наші предки вірили, що зібрана і заквашена до Покрови капуста - найсмачніша. У Київській Русі для приготування використовували великі бочки, а зараз закуска виходить не менш смачною в банках.
  2. Приберіть ділянку. Згідно з народними прикметами, у доброго господаря до 1 жовтня буде чистий город і город. Потрібно встигнути зібрати опале листя, прополоти бур'яни, викопати цибулини і насіння рослин.
  3. Зберіть урожай. Протягом вересня зберіть усі овочі, фрукти та ягоди. Якщо після Покрови щось залишиться, то краще залишити плоди птахам - у їжу вони вже не придатні.
  4. Зробіть прибирання вдома. Свято Покрови належить зустрічати в чистому будинку. Тому варто випрати штори та постільну білизну, прибрати безлад, винести старі зламані речі. Українці також приводили до ладу господарські приміщення й обкурювали їх димом від мишей.
  5. Закінчіть ремонт. Наші предки намагалися закінчити ремонтні роботи до Покрови. У вересні варто утеплити вікна та дах, відремонтувати зламані речі, полагодити паркан за потреби.
  6. Попросіть вибачення. Якщо ви чимось завинили перед близькими - попросіть у них вибачення і постарайтеся виправитися. Не варто зустрічати торжество з тягарем провини на душі.

Саме свято 1 жовтня бажано зустрічати в гарному настрої і з вірою в Божу милість. Можна прочитати молитву на Покрову до Богородиці.

Відео дня

Що не можна робити на Покрову

На Покрову не можна займатися важкою фізичною працею: прибирати, прати, працювати в землі. Ось чому таку роботу потрібно виконати напередодні свята.

Також на Покрову, як і на будь-яке інше церковне свято, не можна сваритися з рідними, лаятися матом, бажати зла іншим людям і зловживати алкоголем.

Нагадаємо, що в одну дату з Покровою відзначається День захисника України 2024, коли ми вшановуємо українських військових.

Вас також можуть зацікавити новини: