
Радониця 2025 - період вшанування загиблих і відвідування кладовищ. Багато людей приносять на могилу випивку, канапки або продукти, які любив загиблий. Таким чином вони сподіваються "потішити" душу померлого в загробному житті.
Але правила вшанування близьких не такі прості. Про те, що потрібно взяти із собою на цвинтар у поминальний день, щоб не сталося біди, ексклюзивно для УНІАН розповіла харківська відьма Станіслава Дашковська.
Чи є правила про те, що потрібно нести на поминки
Як пояснила Станіслава Дашковська, немає універсального правила вшанування померлих. Кожен визначає для себе - робити це чи ні. Насправді ми ходимо на цвинтар, прибираємо на могилах з кількох причин: для покійного реально важливе розуміння данини поваги. Ще раз усвідомити, що конкретної людини вже немає серед живих.
Важливою є і віра, у рамках якої ми віддаємо данину. Це прояв того, що ми продовжуємо любити людину і піклуватися про неї, незважаючи на те, що її вже немає серед живих. В езотеричному контексті наведення порядку на могилах рідних є проявом поваги до роду.
Якщо в нас є покійний, до якого ми щиро гарно ставилися, якого нам бракує і чию пам'ять ми хочемо вшанувати, то ми йдемо на цвинтар і лишаємо поминання, щоб жебрак з'їв поминальну їжу і добрим словом згадав покійного. Коли душа упокоєна, вона перебуває в більшій радості й благості, якщо знає, що про неї пам'ятають. Якщо небіжчика милостиво пам'ятають - на тому світі йому тепло і добре.
Що можна принести на кладовище на могилу з продуктів і що не можна
Коли православні йдуть на цвинтар на антипасху, то потрібно нести паску. Це свідчить про те, що про людину пам'ятали за великоднім столом, вона все ще є частиною своєї родини, і їй принесли частування зі святкового столу. Рекомендується взяти те, що покійний любив за життя.
Існують також правила щодо того, що не можна готувати на поминки і приносити на кладовище. Наприклад, не варто брати алкоголь. У принципі перебувати на цвинтарі в стані алкогольного сп'яніння - це дуже небезпечно. Як пояснює відьма, це мертва земля, в яку люди виплакали ту чи іншу дозу сліз, там дуже багато уривків негативної енергетики. Коли ми перебуваємо біля могил у стані сп'яніння, у нас енергетика ослаблена і є величезна вірогідність того, що до нас причепиться біс або неупокоєна душа, вийде з території цвинтаря і потім допоможе нам самознищитися.
З продуктів точно не можна приносити на цвинтар сире м'ясо з кров'ю - такий продукт маги та відьми використовують на цвинтарі для залучення сутностей.
В ідеалі - не приносити на цвинтар речі чи посуд, тобто те, що інша людина може забрати й через них передати комусь енергетику смерті. Не рекомендується приносити дитячі іграшки та керамічний посуд. Простому смертному достатньо поїсти з такої тарілки, щоб увібрати в себе деструктивну енергетику смерті.
Що потрібно нести на поминки 40 днів після смерті
Відьма пояснила, що ходити на цвинтар потрібно на 39 день смерті, а не 40. Також обов'язково варто відвідати могилу на 8 дату смерті.
Восьмий день - останній, коли душа перебуває на землі, тобто жива людина може прийти, щоб остаточно попрощатися з померлим. А на 39 день приходять, оскільки на 40 день душа постане перед Страшним судом, і її важливо підтримати. Потім обов'язково в православ'ї пом'янути людину в річницю смерті.
Антипасха і Червона гірка більше пов'язані з язичницькими традиціями - наші предки ходили до мертвих просити благословення роду. Але немає такого, що нести на поминки на цвинтар продукти треба саме після Великодня. Якщо немає можливості провідати рідних на цвинтарі, наприклад, могила розташована на окупованій території, можна занести панахиду за померлим у храм. Це коли годують голодних зі згадуванням у молитві імені покійного. Тобто, це той самий помин, тільки церковний.