Порада, як спустити повітря з батарей різних зразків / фото ua.depositphotos.com

В Україні з настанням холодів традиційно починається опалювальний сезон. У зв'язку з цим у багатьох приватних і багатоквартирних будинках можуть виникнути певні проблеми з системою обігріву через її заповітрювання. Про те, як спустити повітря з батареї, - розповімо в матеріалі.

Як спустити повітря з батарей - впорається кожен

Важливо зазначити, що в радіатори з часом потрапляє повітря, через що вони починають погано і нерівномірно прогріватися. Це може статися під час сезонного підключення опалення, заміни батарей або чинників фізичного характеру. Те, яким чином стравити повітря, залежить від типу батарей, встановлених у будинку. Опишемо основні варіанти:

  • Насамперед розповімо, як спустити повітря з батареї старого зразка. Річ у тім, що в чавунних батареях зазвичай немає спеціального крана Маєвського, призначеного для стравлювання повітря, але там є заглушка на торці, яка для цього служить. Для того щоб стравити повітря, потрібно взяти розвідний ключ і відкрутити заглушку на не більше ніж один оберт. Після цього потрібно почекати, поки вийде повітря з системи (перестануть з'являтися бульбашки), а потім закрутити заглушку назад, бажано ущільнивши різьбу. У цьому і полягає відповідь на запитання, як спустити повітря з батареї, якщо немає крана Маєвського.
  • Сьогодні в будинках встановлюються батареї з наявністю вищезгаданого крана. Тому важливо бути в курсі, як спустити повітря з батареї нового зразка. Ця справа досить нехитра і з нею зможе впоратися кожен. Кран Маєвського розташований у верхній частині радіатора і його треба відкрутити спеціальним ключем проти годинникової стрілки. Потім потрібно дочекатися виходу повітря: це зазвичай відбувається упереміш із теплоносієм і супроводжується характерним шипінням. Коли почне йти тільки вода, потрібно його акуратно закрити назад. Багато хто запитує, як спустити повітря з батареї без ключа. Для цього потрібна всього лише викрутка середнього розміру з плоским шліцом, якою треба відкрутити гвинтик на торці пристрою.
  • Ще один важливий момент - як спустити повітря з батареї з терморегулятором. Для початку потрібно відкрутити регулятор для клапана, а потім за допомогою накидного ключа послабити гайку, яка йде встик з регулятором. Потім чекаємо виходу повітря системи, час від часу натискаючи на шток. Коли піде тільки вода - збираємо весь пристрій назад, як було.

Знання того, як правильно спустити повітря з батареї, допоможе вам не залити ні свій будинок, ні сусідську квартиру, що може дуже дорого вам обійтися у вигляді фінансових і не тільки витрат.

Відео дня

Як спустити повітря із системи опалення в багатоквартирному будинку - важливий нюанс

Після початку опалювального сезону співробітники комунальних служб згідно зі своїми обов'язками повинні випустити повітря в батареях багатоквартирних будинків. Але якщо цього не сталося, і стояк у квартирі залишається холодним, то про це можуть подбати жителі верхніх поверхів.

Отже, як спустити повітря з батареї на останньому поверсі, щоб батареї знову гріли? Зазвичай повітряна пробка утворюється на великій висоті - там труба буде холодною на дотик. Далі дотримуємося вже описаної схеми з використанням крана Маєвського або скручуванням заглушки. Єдина різниця - повітря стравлюватиметься значно довше, ніж у приватному будинку. Після того як повітря буде випущено зі стояків на верхніх поверхах, радіатори в інших квартирах почнуть гріти як належить.

Тому жителям "хрущовок" потрібно знати, як спустити повітря з батареї на 5 поверсі, бо саме в таких квартирах потрібно проводити процедуру зі стравлювання повітря з опалювальної системи, щоб не мерз весь будинок.

Раніше ми писали, як можна утеплити квартиру зсередини, розповівши про корисні лайфхаки.

Вас також можуть зацікавити новини: