Горілку потрібно вміти пити, точніше, закушувати. Багато хто ігнорує цей момент застілля і дуже даремно: неправильна закуска не тільки не рятує від швидкого сп'яніння і похмілля, а й, навпаки, може йому сприяти. Чим не варто закушувати 40-градусну і що найкраще поєднується з горілкою - розповідаємо нижче.
Чим краще закушувати горілку
Перше питання на порядку денному: горілку краще запивати чи закушувати? На думку лікарів, правильно буде і закушувати, і запивати. Коли ми закушуємо, то алкоголь розподіляється в їжі, тобто, не одразу потрапляє в шлунок, і організм не отримує удару. Вода, яку ми п'ємо, розбавляє алкоголь уже в шлунку - тобто, сенс приблизно той самий.
При цьому, кажуть фахівці, якщо запивати горілку, а не закушувати, то сп'яніння настає швидше. Але ось зробити перерву на склянку води посеред застілля дуже навіть потрібно, оскільки спирт сильно зневоднює організм. Тут ідеться якраз про склянку чистої води, а не про солодкі напої або соки - вони лише створять додаткове навантаження на печінку і слизову шлунково-кишкового тракту. Тому, незважаючи на популярність коктейлів горілка + сік, на запитання, з яким соком пити горілку, лікарі відповідають однозначно: із соком пити не потрібно, вже краще - закусити.
Як правильно закушувати горілку
Правило перше: горілку потрібно закушувати обов'язково - спиртне на голодний шлунок не тільки спричиняє швидке сп'яніння і важке похмілля, а й проблеми з травленням.
Правило друге: закушувати горілку потрібно правильною їжею, яка не дасть одразу сп'яніти і заробити сильне похмілля. Краще з'їсти її трохи, ніж заштовхати в себе кілограми якоїсь їжі, яку буде важко перетравити.
Чим закушувати горілку, щоб не було похмілля:
- нежирні м'ясо, птиця, риба - білки й жири в складі продукту перешкоджають впливу алкоголю на організм і знижують всмоктуваність алкоголю, але (!) жирним продукт не повинен бути, оскільки жири дають навантаження на підшлункову, печінку й жовчний міхур, а в поєднанні з алкоголем це навантаження подвоюється;
- квашена капуста та інші ферментовані овочі, наприклад, квашені огірки, буряк, цибуля - пробіотики допомагають травленню і можуть позбавити від ранкового похмілля;
- бутерброди з червоною ікрою - ікра містить велику кількість жирів і білків, що знижує всмоктуваність алкоголю в кров, але хліб для такого бутерброда краще брати цільнозерновий, а не білий.
Часто на стіл як закуску ставлять холодець - це теж високобілковий продукт, який вважається корисною закускою, а харчові волокна в м'ясній начинці в поєднанні з желатином благотворно впливають на стан шкіри. Але з холодцем слід бути обережним людям із підвищеним рівнем холестерину - у страві все-таки підвищений вміст жирів, що може посилити проблему.
Починати застілля лікарі радять зі свіжих овочів - вони містять клітковину, яка сприяє травленню, але будьте обережними зі свіжими помідорами - кислоти, що містяться в них, чинять неабиякий вплив на стінки шлунка, а в поєднанні з горілкою сильно подразнюють стінки його слизової.
Чим закушувати горілку не можна
Цікаво, що серед найпопулярніших закусок під горілку виявилися продукти і страви, якими закушувати якраз не можна:
- консервовані огірки, помідори та інші овочі - коли продукти містять багато оцту або ж інші консерванти, то це призводить до подразнення слизової оболонки шлунка;
- оселедець, соління і солоні страви - забирають на себе рідину, а горілка також, своєю чергою, зневоднює організм;
- сало, жирні та висококалорійні продукти - хоча сало і вважається класичною закускою, але, як уже було зазначено вище, у надлишку жир негативно позначається на роботі підшлункової, жовчного міхура і печінки, а в поєднанні з алкоголем виходить подвійне навантаження, тому, якщо і закушувати салом - то тільки в обмеженій кількості;
- печеня та інші гарячі страви - прискорюють всмоктування алкоголю і спричиняють додаткове навантаження на травну систему;
- гірчиця, хрін, кетчуп, майонез та інші гострі соуси і страви - шкодять шлунково-кишковому тракту, особливо якщо вже є з ним проблеми, і посилюють вплив горілки;
- солодке, зокрема солодкі фрукти та ягоди - взагалі не поєднуються горілкою, якщо говорити про смаковий бік справи, і, крім усього, впливають на підшлункову та гальмують процеси перероблення алкоголю, а фрукти та ягоди також запускають процес бродіння в шлунку.
Щоб не відмовлятися від улюблених салатів, на кшталт олів'є або "шуби", лікарі радять полегшити їх - заправити не майонезом, а, приміром, нежирною сметаною або грецьким йогуртом.
Важливо також пам'ятати: незалежно від того, наскільки правильна закуска стоятиме на вашому столі, не забувайте про міру. Горілка (та інший алкоголь) у помірній кількості - це набагато важливіше, ніж закуска. І, як уже говорили вище, потрібно обов'язково пити достатню кількість рідини (води, несолодких морсів або узвар), щоб уникнути зневоднення.
Раніше ми розповідали, як правильно пити ром - чим закушувати і як розбавляти.