Якщо хочете їсти масло вершкове реально натуральне, недостатньо просто уважно читати етикетку чи орієнтуватися на ціну - ні інформація на упаковці, ні вартість не можуть гарантувати того, що це реально натуральний продукт, а не спред чи маргарин.
Щоб упевнитися в тому, що перед вами справді виріб, який містить тільки молочні жири, можна його перевірити кількома методами.
Як перевірити якість вершкового масла вдома
Один із найпростіших способів - налити в склянку теплу воду (близько 40 градусів) і кинути туди невеликий шматочок продукту. Якщо виріб і справді натуральний, то просто розчиниться, і вода стане схожа на розбавлене молоко.
Можливий інший варіант розвитку подій - продукт буде важко розчинятися, і на поверхні води з'являться маслянисті плями. Якщо результат перевірки саме такий - то перед вами підробка. Ось як визначити якість вершкового масла дуже просто. Завдяки цьому методу можна наочно побачити немолочні жири, які можуть міститися у виробі.
Є ще кілька методів визначення фальсифікату - за допомогою сковорідки та йоду, а також впливу холоду.
Як визначити якість вершкового масла в домашніх умовах - ще два методи
Найелементарніший спосіб перевірки продукту - покласти його в морозилку хоча б на годину. Натуральне після заморозки можна нарізати, а ненатуральне почне кришитися.
Якщо ви хочете трохи заморочитися, вам знадобляться сковорідка, йод і піпетка. Ось як перевірити продукт таким методом:
- Розігрійте сковорідку і розтопіть на ній трохи олії;
- Піпеткою капніть на виріб кілька крапель йоду.
Якщо на сковорідці розтоплений натуральний продукт, то нічого не зміниться - йод буде такого ж кольору, як і був, і просто поступово зникатиме.
Інша ситуація виникне, якщо масло вершкове ненатуральне - колір йоду стане сіро-бурим.
Раніше УНІАН писав, як перевірити, натуральна ковбаса чи ні. Для перевірки, зокрема, знадобляться вода та йод.