Корисно знати, скільки оцту потрібно додавати при фарбуванні яєць / колаж УНІАН, фото freepik.com, УНІАН

Цього тижня українці святкуватимуть велике свято - 20 квітня буде Великдень 2025. З цієї нагоди віряни пектимуть паски та фарбуватимуть яйця.

У зв'язку з цим важливо дізнатися, як фарбувати яйця барвником і які поради можуть полегшити цей процес.

Як варити і фарбувати яйця на Великдень - поради

Насамперед важливо запам'ятати, що перед варінням яйця потрібно заздалегідь дістати. Щоб не тріснути, вони мають бути кімнатної температури. Варити їх краще близько 10-12 хвилин.

Відео дня

Перед фарбуванням обов'язково помийте яйця в мильному розчині. Також можна протерти поверхню спиртом, щоб фарба лягала рівніше.

Ще один важливий аспект стосується того, як краще фарбувати яйця - гарячими чи холодними. Якщо ви використовуєте покупні барвники, то краще не чекати охолодження - колір буде більш насиченим, а саме фарбування пройде швидше.

Водночас пігментація самих яєць не сильно на щось впливає. На це є сенс звернути увагу, якщо виробник рекомендує взяти конкретно коричневі або білі.

Скільки оцту використовувати для забарвлення великодніх яєць

Ця кислота потрібна для того, щоб шкаралупа добре прийняла колір, і він стійко тримався. Як розвести воду з оцтом для фарбування яєць:

  • візьміть одну чашку води;
  • додайте столову ложку оцту (9%);
  • вмішайте туди барвник;
  • занурте яйце в рідину на кілька хвилин.

Після цього варто протерти шкаралупу змоченим у рослинній олії ватним диском. Це додасть їй додаткового блиску.

Крім того, ви можете спробувати скористатися натуральними барвниками. Розглянемо це на прикладі, як отримати зелений колір яєць. Для цього підійдуть: шпинат, зелений чай, кропива та інша зелень.

Відваріть рослини так, щоб вони добре забарвили воду. Потім додайте трохи оцту і помістіть у відвар яйця. Варимо їх у цій воді 10-15 хвилин. Також можна просто залишити їх настоюватися в рідині до отримання потрібного відтінку.

Серед натуральних барвників варто згадати куркуму, каркаде, цибулеве лушпиння, червонокачанну капусту і червону цибулю. На цьому список не закінчується і завжди можна шукати нові поєднання.

Вас також можуть зацікавити новини: