Курячі стегенця, філе та крильця в духовці, як і курку цілою, люблять багато хто. Це смачне та дієтичне м'ясо, яке, однак, за неправильної техніки приготування втрачає свою соковитість. Як цього не допустити? Є кілька кулінарних хитрощів, які дадуть змогу домогтися апетитної скоринки, але саме м'ясо залишиться соковитим.
Як запекти курку в духовці - філе, крильця, стегенця і цілою
Є три кулінарні секрети, як отримати соковите і ніжне м'ясо та хрустку скоринку у курки.
1. Маринад для соковитості
Маринад може бути будь-яким - можна натерти сіллю, спеціями, олією, майонезом, соєвим соусом, медом. Наприклад, якщо говорити про те, як замаринувати куряче філе, щоб воно було соковитим, то фахівці радять спробувати такі маринади:
- на сметані та кефірі (із сіллю, перцем, часником, спеціями для курки тощо);
- із соєвим соусом (туди ж можна додати часник і сік лимона);
- з медом і гірчицею (туди ж - олія, цедра і сік лимона, часник, приправи і сіль).
Головне - дати м'ясу просочитися, для цього радять залишити його на кілька годин, якщо маринуєте цілу курку, для курячої грудки, крилець і стегенець буде достатньо й години (але можна й більше).
Курку, філе, крильця та курячі ніжки в духовці запікають у фользі та рукаві, які розкривають за кілька хвилин до закінчення приготування - щоб підрум'янити м'ясо.
2. Технологія для хрусткої скоринки
Правильна технологія дає змогу домогтися не тільки соковитості, а й красивої та хрусткої скоринки під час запікання курки. Скоринка потрібна для того, щоб утримувати соки всередині м'яса.
Для цього радять змішати велику сіль із будь-якими прянощами, додати трохи цукру і цю суміш нанести на курку (або її частини).
Будьте уважні: втирати сіль не потрібно, інакше можна пересолити страву - потрібно просто рівномірно розподілити її по поверхні. Завдання солі - сповільнити випаровування рідини з птиці (а отже, домогтися її соковитості). У маринаді теж не повинно бути нічого солоного і солодкого, інакше смак буде зіпсовано.
Крім солі, також радять натерти курку розпушувачем (його ж можна додавати і в маринад).
Є також ще один спосіб, як запекти курку в духовці цілком, щоб була соковитою та зі скоринкою - викласти її на шар солі. Для цього сіль насипають на деко, а зверху викладають курку. Солити або натирати птицю прянощами перед цим не потрібно - вона сама візьме стільки солі, скільки їй потрібно.
3. Температура запікання
Правильна температура не дозволить пересушити птицю - оптимальною вважається 180С.
Якщо готуєте курку цілком, то її можна поставити спочатку при 220С, щоб "схопилася" скоринка, а потім знизити температуру до 180С.
Скільки запікати курку в духовці
Час запікання залежить від того, що готуєте:
- стегенця в духовці запікаються близько 30 хвилин;
- куряче філе - 25-30 хвилин;
- крильця - 15 хвилин;
- курка цілком - близько 50-60 хвилин.
Щоб визначити готовність, краще орієнтуватися на стан курки: для цього потрібно шпажкою або виделкою проткнути м'ясо - якщо сік прозорий (а не рожевий), значить, воно готове.
Раніше ми розповідали, як зробити курячий бульйон смачнішим - три інгредієнти, які додавали наші бабусі.